Alergia na gluten - jak się objawia?

abcZdrowie.plZaktualizowano 
by Cooking Gluten Free / CC BY 2.0 (flickr)
Jak odróżnić alergię na gluten od celiakii? Co należy robić, by uporać się z tą dolegliwością?

Alergia na gluten jest często mylona z celiakią. Nie są to jednak pojęcia równoważne, choć oba mieszczą się w obrębie nietolerancji pokarmowych. Wiele osób nie jest świadomych, że występują u nich jakieś zaburzenia na tym polu. Jak to sprawdzić?

Istota alergii na gluten
W obu przypadkach chodzi o gluten. Białko to występuje w ziarnach zbóż i jest obecne w wielu mącznych produktach. Powoduje swoistą ciągliwość wypiekanego pieczywa czy ciast. Okazuje się jednak, że gro osób źle reaguje na jego obecność w pokarmach. Szacuje się, że duży odsetek ludzi z z alergią pokarmową ma objawy uczulenia właśnie na gluten. Przedział ten mieści się w granicach 10 do 25%. Symptomy mogą być bardzo uciążliwe lub nieco oszczędzać dotkniętą nimi osobę. Niektóre łatwo powiązać z przyczyną, inne nie są tak oczywiste. Dlatego też ten przedział jest dość rozpięty.

Reakcja alergiczna na gluten
W praktyce wygląda to następująco. Reakcję uczuleniową możemy scharakteryzować jako natychmiastową lub późną. Pierwsza z nich następuje bezpośrednio, czyli w ciągu kilku minut do godziny od spożycia posiłku. Najczęściej są to wymioty, biegunka, pokrzywka na skórze, zmiany skórne typowe dla atopowego zapalenia skóry, wstrząs anafilaktyczny, wodnisty katar i skurcz oskrzeli. Druga może się pojawić nawet dzień do dwóch od zjedzenia uczulającego pokarmu. W tym wypadku najbardziej prawdopodobne są biegunka i atopowe zapalenie skóry.

Sam przebieg może zmieniać się wraz z wiekiem. Dzieci najczęściej dotyka azs (atopowe zapalenie skóry). Układ pokarmowy i oddechowy odzywa się u nich rzadziej w odpowiedzi na nietolerancję. Zazwyczaj wystarczą jednak nawet minimalne ilości glutenu, by spowodować nieprzyjemności. Osoby dorosłe muszą borykać się raczej z pokrzywką, obrzękiem naczynioruchowym (chorobą, przy której pojawiają się ograniczone obrzęki w obrębie skóry i błon śluzowych), wstrząsem anafilaktycznym i biegunką. Na szczęście, inaczej niż w przypadku dzieci, organizm odpowiada reakcją alergiczną na nieco większe ilości glutenu – powyżej 10 g. Dzieje się tak dlatego, bo zarówno układ pokarmowy, jak i immunologiczny dojrzewają wraz z wiekiem. Co ciekawe, istnieje taka postać tego rodzaju alergii, która daje objawy dopiero kiedy spożycie glutenu współwystępuje z wysiłkiem fizycznym.

To nie to samo, co celiakia – diagnozowanie alergii na gluten
W zdiagnozowaniu alergii na gluten zazwyczaj pomaga dieta eliminacyjna, podczas której stopniowo wprowadza się ponownie uczulający pokarm. Jeśli chodzi o testy skórne, to są one stosowane, choć nie zawsze dają ostateczne wyniki. Zdarza się, że u osób uczulonych występują wyniki ujemne i na odwrót. Aby odróżnić alergię na gluten od celiakii, powinno się wykonać testy laboratoryjne. Badanie krwi pod kątem właściwych dla celiakii przeciwciał, biopsja (próbka z wyściółki jelita cienkiego) oraz badanie pod kątem genów charakterystycznych dla celiakii, pozwalają na jej rozpoznanie. Wykluczenie celiakii pozwala zdiagnozować alergię na gluten. W tym przypadku nadwrażliwości nie towarzyszy uszkodzenie wyściółki jelita.

By uniknąć dolegliwości, niezbędna jest świadomość w zakresie sprzyjających i niedozwolonych w razie alergii na gluten produktów żywnościowych. Warto czytać etykiety na opakowaniach. Pokarmy charakterystyczne dla diety bezglutenowej to ryż, kukurydza, ziemniaki, soja, groch, fasola, komosa ryżowa. Jednocześnie osoby, które muszą uważać na swoją dietę mogą poczuć się gorzej nawet po mięsie mielonym, pasztecie, wędlinie, jogurtach, śmietanie, cukierkach, piwie, a nawet niektórych lekach. Przestrzeganie pewnych restrykcji może być nieco uciążliwe.

Wsparcie redakcyjne od:

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3