Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chlebek watykański. Musisz go upiec choć raz w życiu [SPRAWDZONY PRZEPIS]

rsm
Czy chlebek watykański ma coś wspólnego
Czy chlebek watykański ma coś wspólnego 123rf
Ten słodki chlebek znany jest i pieczony na całym świecie. Temu, kto go upiecze w domu choć raz w życiu, ma przynieść szczęście. Piekły go już moje ciocie, mama, sąsiadki.

To kulinarny łańcuszek szczęścia, bo oprócz tego, że pieczemy chleb, to jeszcze powinniśmy się podzielić zaczynem na chleb, który przygotowaliśmy.
Jeśli nie dostaliśmy zaczynu od kogoś z rodziny, sąsiadów, czy znajomych, to możemy sami zacząć kulinarny łańcuszek i sami zrobić zaczyn.

Uwaga – Chlebek watykański nie lubi metalu. Trzeba go przygotowywać w plastikowej misce i nie używać metalowych przedmiotów (łyżka powinna być drewniana lub plastikowa)

Dzień pierwszy
Będzie nam potrzebna szklanka mąki, szklanka cukru, szklanka mleka (letniego, ale nie może być zimne, ani gorące), łyżeczka drożdży. Pierwszego dnia wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Dzień drugi.
Do miski dolewamy szklankę mleka (nie mieszamy)

Dzień trzeci
Do miski dodajemy szklankę mąki (nie mieszamy)

Dzień czwarty
Mieszamy wszystkie składniki (trzy razy dziennie – rano, w południe i wieczorem)

Dzień piąty
Do miski dodajemy szklankę cukru (nie mieszamy)

Dzień szósty
Mieszamy wszystkie składniki i dzielimy je na cztery części. Jedną część zostawiamy sobie, a trzy inne rozdajemy przyjaciołom, sąsiadom, rodzinie (będą mieli zaczyn Chlebka watykańskiego i kiedy go zaczną robić, to pierwszego dnia odstawią w ciepłe miejsce pod ściereczką, a od drugiego dnia do siódmego będą musieli postępować według przepisu).

Dzień siódmy
Do naszej części ciasta trzeba dodać szklankę oleju, 1,5 szklanki mąki, trzy jajka (całe), dwie łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie), pół łyżeczki soli, dwa starte na grubych oczkach jabłka, jedną czekoladę gorzką (też startą na grubych oczkach).

Wszystkie składniki wymieszać. Włożyć do blaszki (keksówka) i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto