Składniki:
-60 dag rabarbaru
-4 jaja
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół szklanki oleju lub 1 kostka margaryny
Przygotowanie:
Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka rozcieramy z cukrem, dodajemy olej lub roztopioną (letnią) margarynę, następnie miksujemy z mąką i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy pianę z białek, którą dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na pół centymetrowe paski, następnie mieszamy go z ciastem i wlewamy do przygotowanej formy/prodiża. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?