Codzienność z celiakią

abcZdrowie.plZaktualizowano 
by Waldo Jaquith (flickr)
Celiakia jest chorobą skutkującą nietolerancją glutenu. Jak wygląda codzienne życie chorego?

„Celiakia to choroba charakteryzująca się trwałą nietolerancją glutenu – mieszaniny białek gluteniny i gliadyny występujących w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie” – tłumaczy dietetyk, mgr Anna Szymska. Nieleczona przypadłość skutkować może zanikiem kosmków błony śluzowej jelita cienkiego, co prowadzi do zaburzeń wchłaniania wielu składników pokarmowych. Jak żyć z celiakią?

Celiakia a dieta

Życie z celiakią jest znacznie utrudnione. „W diecie bezglutenowej nie wolno spożywać chleba, płatków zbożowych ani żadnych innych pokarmów sporządzonych z pszenicy jakiegokolwiek gatunku, żyta, pszenżyta, jęczmienia i owsa” – zaznacza specjalistka. Jak dodaje, szczególną uwagę zwrócić należy także na wędliny, w których często znajduje się gluten w postaci czystej, kaszy manny, błonnika z owsa lub pszenicy. Gluten w postaci czystej lub skrobi pojawiać się może także w przetworach mlecznych – m.in. w jogurtach, twarogach i maślankach. „Napoje z błonnikiem, napoje kawowe typu 3w1 i herbaty aromatyzowane również nie są wolne od glutenu” – wymienia ekspert. „Podobnie jest ze słodyczami i deserami, a także przyprawami, do których gluten dodawany jest jako nośnik smaku”.

Najczęstszym problemem wiążącym się z dietą bezglutenową są zakupy. „Chociaż jest łatwiej niż kiedyś, ponieważ produkty bezglutenowe można już kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, lecz także w niektórych supermarketach, zakupy to prawdziwe wyzwanie” – tłumaczy specjalistka. Artykuły oznaczone przekreślonym kłosem, oznaczającym produkty bezglutenowe, są znacznie droższe od standardowych. Bułka, którą może spożyć chory, potrafi być dziesięciokrotnie droższa od zwykłej, a do tego do smacznych nie należy – mówi dietetyk. Jej zdaniem „perspektywy na refundację żywności przez państwo, jak jest w innych krajach Unii Europejskiej, są zerowe”.

Chorzy na celiakię doskonale znają problem znalezienia szkół, przedszkoli i restauracji, w których możliwe jest zjedzenie bezpiecznego posiłku. Czasem placówki edukacyjne zgadzają się, aby rodzice sami przynosili dziecku gotowe posiłki. „W takim przypadku często trzeba liczyć się z brakiem akceptacji rówieśników i wytykaniem palcami, a także przezwiskami sugerującymi odmienność” – mówi mgr Anna Szymska. Problem pojawia się także w czasie wyjazdów wakacyjnych, kiedy to w oddzielną torbę często trzeba zapakować pożywienie, rzadko bowiem spotyka się restauracje oferujące dania bezglutenowe.

Celiakia a życie codzienne

Problemy zaczynają się jednak dużo wcześniej niż w momencie planowania diety. Jak podaje dietetyk, pierwszym z nich jest postawienie trafnej diagnozy. „Lekarze pierwszego kontaktu są jeszcze bardzo nieświadomi zagrożeń wynikających ze sposobu żywienia” – dodaje. Przyczyn dolegliwości odczuwanych przez pacjenta szukają wszędzie, tylko nie w jadłospisie. Często wskazują na zatrucie pokarmowe i odsyłają chorego z kwitkiem.

Kolejnym problemem, z jakim stykają się chorzy na celiakię, jest brak zrozumienia i wykluczenie społeczne. Według mgr Anny Szymskiej pacjenci często słyszą stwierdzenia typu: „jak chleb może uczulać?”, albo: „niech się pan/i częstuje, od jednego kawałeczka pan/i nie utyje”. Są to objawy społecznego braku akceptacji dla inności, który skutkować może poczuciem wyeliminowania, odmienności czy niższej wartości. Szczególnie silne piętno komentarze te odciskają na dzieciach i młodzieży.

Aby poprawić jakość życia, osoba cierpiąca na celiakię powinna stosować dietę bezglutenową, a więc unikać produktów zawierających białka zbóż. Według specjalistki ważne jest także, aby dobrze zarabiać, mieć stałe zatrudnienie i uregulowany tryb życia. Jak zaznacza ekspert, spełnienie tych warunków w polskiej rzeczywistości jest niestety trudne.

Wsparcie redakcyjne od:

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Codzienność z celiakią - Gdańsk Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3