Mleko obecne jest w diecie człowieka od samych narodzin. Mleko pochodzące od innych gatunków zaczęliśmy spożywać około 10 tys. lat temu, wtedy, kiedy udomowiliśmy zwierzęta i zrezygnowaliśmy z koczowniczego trybu życia. Inne gatunki ssaków tracą zdolność trawienia mleka, kiedy wychodzą z okresu dzieciństwa. Osoby wywodzące się z ludów pasterskich zachowały tę umiejętność i mogą delektować się nabiałem.

Jakie mleko wybrać?

Produkcja mleka na świecie opiera się oczywiście na mleku krowim. Aż 84% całej produkcji pochodzi właśnie od tych zwierząt. Jednak nie tylko krowy dają pyszne i zdrowe mleko. Do wyrobu prawdziwego oscypka należy użyć mleka owczego, a by uzyskać prawdziwy Chavroux potrzeba mleka od kozy. Oczywiście smak tych przetworów będzie się znacznie różnił w zależności od tego, jakiego mleka użyto.

Nabiał kozi obecnie przeżywa renesans, po latach królowania nabiału z mleka krowiego. Niegdyś kozy były bardzo popularnym i zwierzętami domowymi.

butelki-z-kozim-mlekiem

Dlaczego mleko kozie?

Ponieważ składem chemicznym najbardziej przypomina mleko mamy. Ludzie zachowali możliwość trawienia mleka dzięki regularnemu jego spożyciu. W mleku krowim występuje cukier złożony – laktoza, który jednak jest trudny do strawienia, czyli rozłożenia na cukry prostsze. W tym rozkładzie musi uczestniczyć enzym – laktaza, który posiadają w organizmach małe dzieci, a który często zanika w okresie dorosłości. Dzięki temu, że ludy pasterskie miały stały dostęp do mleka różnych zwierząt i stanowiło ono ważna części ich diety enzym ten nie zaniknął.

Mleko kozie jest bardzo bogate w składniki odżywcze. Zawiera niezbędną do prawidłowego widzenia witaminę A oraz aż pięć razy więcej niż mleko krowie witaminy B13 czyli kwasu orotowego, który bierze udział w budowie nowych komórek, oraz wspomaga regeneracje starych. Można tam również znaleźć witaminę D, budującą mocne kości i żeby, witaminę E, B1, B2 oraz kwas foliowy, czyli dokładnie to co jest potrzebne kobietom w ciąży jak również bardzo aktywnym małym dzieciom. Zawiera również więcej łatwo przyswajalnego wapnia, a już 10 g sera koziego pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na ten składnik. Jest też dobra wiadomość dla osób cierpiących na anemie: mleko kozie zawiera duże ilości żelaza, potasu i fosforu.

Mimo że mleko kozie jest podobne w składzie chemicznym do mleka karmiącej matki, nie powinno w stu procentach zastępować go w diecie niemowlęcia. A to głównie ze względu na zbyt wysoką zawartość składników mineralnych, których tak młody organizm nie będzie w stanie spożytkować, oraz obciąży jego nerki. Nie jest więc lekiem na całe zło.

Mleko kozie dla alergików

Przetwory z mleka koziego często doskonale nadają się dla alergików. Oczywiście tylko dla określonych grup. Alergia może dotyczyć różnych składników pokarmowych obecnym w mleku. Jeśli występuje nietolerancja białek mleka krowiego to oczywiście sprawa jest prosta, gdyż tu ich nie spotkamy. Mleko kozie zawiera o 8% mniej kazeiny niż krowie, a także posiada w składnie białka, które nie zawierają frakcji globulin, a te zazwyczaj odpowiadają za reakcje alergiczne. Również mleko to zawiera jedynie śladowe ilości laktozy, a więc polecane jest osobom, które mają problem z jej trawieniem. Należy pamiętać, że mleko to jest w 80% zbliżone strukturą do mleka krowiego.

Nabiał kozi został zaliczony przez naukowców do grona „żywności funkcjonalnej”, a to oznacza, że nie tylko ma działanie odżywcze, ale także lecznicze. Dzięki zawartości oligosacharydów i probiotyków pomaga w utrzymaniu prawidłowe mikroflory jelit, a to bezpośrednio przekłada się na nasze dobre samopoczucie oraz odporność. Ponieważ kuleczki tłuszczu zawarte w tym nabiale są mniejsze, działanie enzymów je trawiących jest skuteczniejsze, a co za tym idzie jest on lekkostrawny. Badania wskazują, że może zostać strawione nawet w 20 min, podczas gdy dla mleka krowiego ten okres wydłuża się nawet do 4 godzin.

Inne właściwości

Mleko kozie nie zawiera metali ciężkich i zanieczyszczeń. Kozy to bardzo czyste stworzenia, jak również ich układ pokarmowy działa niezwykle wydajnie. Skutecznie filtruje wszelkie zanieczyszczenia trafiające do jej organizmu, dzięki temu mleko jest wolne od niebezpiecznych składników. Mleko to przez zawartości lotnych kwasów tłuszczowych, kapronowemu, kaprynowemu i kaprylowemu ma specyficzny zapach i smak, który jedni uznają za pyszny innym natomiast nie przypadnie do gustu. Warto jednak przemóc się i wzbogacić dietę o ten niezwykle cenny nabiał.

Zainspiruj się i wejdź na http://chavroux.pl/dlaczego-kozie-mleko/

Gastronomia