Błonnik reguluje pracę układu trawiennego i usprawnia krążenie. W połączeniu z wodą pęcznieje, redukując apetyt. Błonnik zmniejsza wydzielanie insuliny, co ułatwia kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Aby dostarczyć go organizmowi, należy spożywać produkty nieprzetworzone i zbożowe, takie jak brązowy makaron i ryż, otręby, kasza gryczana i pieczywo razowe. Należy konsumować owoce – m.in. maliny, jagody, cytrusy i porzeczki. Bogate w błonnik są także warzywa, w szczególności rośliny strączkowe, pomidory i pietruszka. Należy jednak pamiętać, że błonnik zmniejsza przyswajanie składników odżywczych, dostarczanych wraz z dietą. Dlatego też należy zadbać o różnorodny jadłospis bogaty w witaminy i minerały.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?