- Jest to wykwintna zupa według przepisu pochodzącego z Gdyni z lat 20. ubiegłego wieku. Głównym składnikiem zupy bursztynowej jest morszczyn – glon o niewątpliwych, a niedocenianych wartościach odżywczych oraz nalewka bursztynowa, która podkreśla walory smakowe zupy - tłumaczyła Małgorzata Pisarewicz, rzecznik prasowy UMWP.
Jarmark św. Dominika 2012 w Gdańsku: W tym roku hitem są regionalne przysmaki [ZDJĘCIA]
Poza zupą rybną gdańszczanie mogli również skosztować zapiekane ziemniaki, śledzia w śmietanie oraz kaszankę w formie pierogów. Pokazy przyrządzania potraw i produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami w oparciu o stare receptury można zaś było obserwować przy dźwiękach muzyki ludowej. Imprezę prowadził Krzysztof Skiba.
ZEBRAliśmy jarmark! Wszystko o tegorocznym Jarmarku św. Dominika w Gdańsku znajdziesz TUTAJ
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?