18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jarmark św. Dominika 2013: Świętomięs Polski i atrakcje drugiego dnia [ZDJĘCIA]

Kinga Pulkowska, Kacper Wawryniuk
Marta Rosa / Letnia redakcja "Dziennika Bałtyckiego"
Z okazji drugiego dnia "Świętomięsa Polskiego" na Jarmarku św. Dominika organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Po uroczystej paradzie pod Dworem Artusa zebrali się muzycy orkiestrowi wraz z akrobatami, którzy zakończyli oficjalną ceremonię krótkim koncertem połączonym z występami artystycznymi.

W namiocie pod Zieloną Bramą kucharze przez cały dzień tworzyli wykwintne mięsne dania. Publiczność mogła przyglądać się, w jaki sposób „wyrzeźbić” różę z wędlin lub przygotować inne dekoracje. Całości towarzyszyły koncerty.

Odwiedzający jarmark mogli zobaczyć także Kocioł Świętomięsny – olbrzymi garnek, który mieści 1200 litrów zupy (czyli ok. 6000 porcji). Do jej przygotowania potrzeba było tony mięsa. Chętni uczestnicy jarmarku mogli jej spróbować za darmo.

Zobacz także:

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto