Restauracja Kokieteria- warto dać się skokietować!

Artykuł sponsorowany
Gdańska mapa kulinarna i miejsca, w których bywać warto i należy, zaczynają istnieć w świadomości zarówno mieszkańców jak i turystów odwiedzających miasto. Podejście restauratorów zmieniło się, gdańscy Szefowie Kuchni wyznaczają nowe trendy kulinarne w kraju, a ich restauracje wygrywają najbardziej renomowane konkursy.

Ciąg kamienic nad Motławą jest terenem spacerów gdańszczan i przyjezdnych, razem z Żurawiem jedną z najbardziej rozpoznawalnych wizytówek miasta, ale również bardzo ciekawym gdańskim pasażem kulinarnym. Ważnymi punktami tego pasażu są niewątpliwie Gdański Bowke, który nawiązuje do karczmianej atmosfery starego miasta portowego, Kubicki lokal którego historia sięga początków XX wieku oraz znajdująca się dokładnie pomiędzy Restauracja Kokieteria. Kokieteria nie reklamuje się nachalnie, ale na pewno broni się doskonałą kuchnią. Jej lokalizacja w Hotelu Hanza może trochę zniechęcać – zwłaszcza gdańszczan, ale warto dodać że nie jest to restauracja tworzona z myślą o hotelowych gościach.

Kokieteria poza doskonałą kuchnią nad którą czuwa szef Kuchni Daniel Chrzanowski ma do zaoferowania naprawdę dużo. W tygodniu to idealne miejsce na śniadanie biznesowe lub lunch, a w weekendy na rodzinne spotkania przy stole czy też wieczór w południowym klimacie. Kokieteria niewątpliwie czaruje smakiem, swoją pozycję chce jednak budować również ciekawą ofertą. Na stałe wpisały się w kalendarz restauracji niedzielne bufety rodzinne, które cieszą się niesłabnącą popularnością oraz piątkowe i sobotnie wieczory z muzyką na żywo. Od 24 maja sobotnie wieczory z muzyką na żywo zmieniają swoją formułę. Goście będą mogli nie tylko zjeść doskonała kolację przy akompaniamencie muzyki na żywo, ale również po kolacji potańczyć przy niezobowiązujących rytmach.

Szef Kuchni powtarza, że dobra kuchnia broni się sama. Podstawą takiej kuchni jest produkt. W Kokieterii używa się wyłącznie składników świeżych, lokalnych i sezonowych. Główna karta dań zmienia się co najmniej dwa razy do roku. Bazuje na polskich produktach doskonałej jakości – mięsie, rybach, serach, ale też ziołach, których Polska jest szóstym na świecie producentem. Doskonałe sery, które są ważnym smakiem dopełniającym kulinarne dzieła dostarcza lokalny kaszubski producent.

Tworzone przez Szefa Kuchni dania to nie tylko wysokiej jakości produkt, to również przemyślane często odkrywcze połączenia smaków. Kompozycje odwołujące się do wszystkich zmysłów – smaku, węchu, wzroku ale i też słuchu. Dania prezentowane w karcie odwołują się do regionu, ale też do ludzkiej pamięci – wspomnień kulinarnych wyniesionych z dzieciństwa i miejsca naszego pochodzenia. Dlatego też niektóre pozycje na specjalne życzenie gości wracają do karty i pozostaję w niej na stałe. Te pozycje przywołują znane smaki (Żurek w chlebie) bądź oswajają te, których niektórzy się boją (doskonała kaszanka na karmelizowanych jabłkach).

Sezonowe wkładki są dopełnieniem karty i wizji restauracji która opiera się na uczciwej, autentycznej kuchni. Dla wszystkich pasjonatów kuchni jasne jest, że danie, które dostajemy na talerzu jest efektem bardzo długiego procesu, którego elementem są zdolności i doświadczenie kucharza, wysokiej jakości produkt, ale i nutka kokieterii.

Warto dać się skokietować Kokieterii, rozsmakować się w niebanalnych smakach jej dań i bywać tam częściej przy okazji organizowanych przez restaurację imprez.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto