„Pieczenie w Madisonie”zorganizowała firma Piekarnia Cukiernia „Pellowski” w Gdańsku.
- Dziećmi opiekowały się trzy pracowniczki z naszej firmy i dwie nauczycielki - opowiada Iwona Andrykowska Molenda z firmy „Pellowski”. - Najpierw, zgodnie z zasadami higieny obowiazujacymi w piekarnictwie, umyły ręce, a potem ubrały fartuchy i czapeczki. Następnie, z ciasta drożdżowego przywiezionego z naszej piekarni, wykonały własnoręcznie tradycyjne percle i ciasteczka o różnych formach, które samodzielnie ozdobiły. Ze względu na bezpieczeństwo, dzieci nie brały udziału w samym wypiekaniu ciastek. Czekając na efekt zostały poczęstowane ciastami i sokiem. Ale po wypieczeniu, ciastka zapakowano w torby i dzieci zabrały je do domu, aby pochwalić się nimi rodzicom.
Gdańska firma piekarnicza cyklicznie organizuje warsztaty piekarsko cukiernicze, na swoim stoisku w Centrum Handlowym „Madison”, dla dzieci w różnym wieku i z różnych szkół. Kolejne odbędą się jutro i pojutrze. Najmłodsi piekarze maja okazję wypiekać wykonywać ciasta, bułki czy pierniczki.
- Bardzo podoba mi się robienie ciastek - mówi Maksymilian Borof, uczeń II klasy i uczestnik zajęć. - Jest to lepsze niż lekcje w szkole. W domu nie będę ich piekł, bo mama kupuje ciasta w pudełkach. Choć własne są chyba lepsze. Może w przyszłości będę piekarzem.
echodnia Ksiądz Łukasz Zygmunt o Triduum Paschalnym
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?