Na Jarmarku św. Dominika 2013 w niedzielę, w namiocie Pomorskich Smaków odbyły się pokazy wyrobu sera, połączone z degustacją. Jak się okazało, jego wyrób, nawet w domowych warunkach, nie jest trudny a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania.

Krzysztof Jaworski, mgr inż. technologii żywienia, który prowadził warsztaty serowarskie, opowiada o wyjątkowości sera oraz o swoim zamiłowaniu do tej potrawy:

Serowarstwem zajmuję się ok. 20 lat, wcześniej przez 15 lat prowadziłem zakład serowarski na Żuławach. Od 5 lat zajmuję się popularyzacją tego działu mleczarstwa. Moim celem jest stworzenie grupy ciekawych, fajnych ludzi, producentów sera, którzy stworzyliby taki klimat wytwarzania jak jest w górach, czy w Korycinie. Jestem w tej chwili na starcie napisania książki o serowarstwie, która opisuje, jak zrobić dobry ser w domowych warunkach. Takiej pozycji nie ma w tej chwili na rynku, a jest ogromna potrzeba jej powstania.

To jest moim celem i mam nadzieję, że uda mi się to zrobić. Bo popularność odtworzenia serowarstwa, nie tylko w naszym, ale i pobliskich regionach, naprawdę mnie zaskoczyła, z czego się ogromnie cieszę.

Moje zamiłowanie do serowarstwa bierze się trochę z tego, że jestem delikatnym człowiekiem, a ser to kraina łagodności. Cudowna potrawa, zupełnie odmienna od innych, dlatego, że jest i bezpieczna i w miarę upływu czasu staje się coraz bardziej smaczna.

Przy okazji warsztatów zawsze opowiadam historię, że jak serowarowi rodziło się dziecko, robił ser z okazji jego narodzin. później ser leżał i nie można było go jeść. Kiedy serowar już odchodził z tego świata, dziecko ten ser kroiło, wychwalając w ten sposób dobre imię ojca. Ile to lat minęło, 50, może 60? A ser był w dalszym ciągu dobry. Dlatego wyobraźmy sobie, jak inna jest to żywność! Taka z którą są związane same dobre rzeczy, a przede wszystkim naturalna.

wysłuchała: Kaia Osękowska

Jarmark św. Dominika 2013 - relacje, zdjęcia, filmy!


Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Zostaw e-mail, a my dostarczymy Ci najświeższych informacji

Wiadomości, Wydarzenia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!