- Przyjeżdżamy tu od trzydziestu lat. Tegoroczny jarmark dopiero się rozpoczął, ale atmosfera już jest przyjemna, jak co roku - tak pierwszy dzień 753. Jarmarku św. Dominika ocenił pan Janusz, popijający jak stwierdził bardzo dobre piwo starogdańskie, serwowane na jednym z tutejszych stoisk.
Jarmark św. Dominika: Serwowano regionalne rarytasy
Tuż obok swoje wyroby serwowali goście z Kaszub, dokładniej Pierszczewia niedaleko Gołubia oraz z Sierakowic. Prezentowali ruchankę - wypiek z ciasta chlebowego i czarny salceson, ich sztandarowy towar. Pytani o to, co wyjątkowego jest w ich wyrobie, odpowiadają: -Jest on naturalnie wytwarzany, bez jakichkolwiek konserwantów. Robiony z ekologicznych świnek, ubitych w ubojni; krew też jest naturalna. Dodajemy tylko sól, pieprz, czosnek, majeranek.
Pierogi z kaszą gryczaną i sosem kurkowym to propozycja Koła Gospodyń Wiejskich z Mierzeszyna. Możliwość ich degustacji przyciągnęła do stanowiska mierzeszynianek wielu zainteresowanych. Jednak - jak powiedziała nam jedna z Gospodyń - nie udało się zadowolić wszystkich chętnych. My zdobyliśmy przepis, który możecie przeczytać na końcu artykułu.
Na wielbicieli serów tuż obok namiotu czekał pawilon gospodarstwa Kaszubska Koza. Jego właściciele opowiedzieli nam o wcześniejszych sukcesach swoich wyrobów.
- Nasze produkty były nagradzane już wcześniej: tzw. Kozia Rura zdobyła złoty medal na targach poznańskich w zeszłym roku, Kozi Dymek serek wędzony zdobył pierwsze miejsce na Ogólnopolskim Festiwalu Sera, a razem zakwalifikowały się do tegorocznego rankingu siedmiu najlepszych zagrodowych serów w Polsce? Jak mówią gospodarze, sery wytwarzają sami.
Jarmark św. Dominika 2013: Święto Chleba [ZDJĘCIA]
- Hodujemy zwierzątka; ja myślę, jak sprawić, aby były zadowolone, a małżonka zajmuje się serami. Wszystko od A do Z dzieje się ekologicznie. Nie hodujemy krów, bo nie możemy się z nimi porozumieć, kochamy kozy, dlatego się nimi zajmujemy - przyznają.
Namiot Pomorskich Smaków to atrakcja nie tylko dla łasuchów - przy jednym ze stolików natknęliśmy się na artystkę Stanisławę Neubauer z Kartuz. Pytana o swoje dokonania, powiedziała: - Chodziłam do liceum plastycznego, zajmuję się rękodziełem ludowym już od 10 lat. W Kartuzach mam galerię z twórczością kaszubską, gdzie można nabyć zarówno moje dzieła, jak i innych artystów ludowych.
Pawilon przy ul. Świętego Ducha można odwiedzać przez cały czas trwania jarmarku.
PRZEPIS NA PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ
Pierogi robimy z mąki orkiszowej ze względu na indeks glikemiczny - coraz więcej ludzi ma kłopoty ze zdrowiem. Dodajemy drożdże, wodę, cukier, sól - to jest ciasto. Później jedną dużą cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na oleju. Tajemnicą jest to, że praktycznie suchą kaszę sypie się na patelnię i wraz z tą cebulką podsmaża się przez 5 minut. Później dodaje się bulionu z wcześniej namoczonych grzybów i zamiast wodą podlewa się bulionem. Dodaje się soli, pieprzu, majeranku do smaku i praży przez około 10 minut w tym bulionie. Odstawiamy farsz, by ostygnął. Ciasto wałkujemy na ok. 2 mm grubości, pakujemy w nie kaszę, zawijamy i wkładamy do piekarnika 180 stopni na 10 minut.
Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?