Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Trójmieście. Naturalne produkty, niecodzienne smaki [ZDJĘCIA]

Marta Ryńska
Lodziarnie coraz częściej prześcigają się nie tylko w smakach, ale także w składnikach, z jakich produkują lody. Wafelki bez cukru, sorbety dla wegan czy lody bazujące na napojach sojowych. Wszystko oczywiście robione na miejscu i z najświeższych produktów. O to, jak teraz produkuje się lody zapytaliśmy w sopockim Bacio di Caffe i gdańskiej Wytwórni Lodów Naturalnych.

Bacio di Caffe na ul. Ogrodowej 2/1 w Sopocie swoją działalność rozpoczęło od 30 kwietnia tego roku i już zyskało stałych klientów. Pośród odwiedzających spotkać można zarówno mieszkańców Trójmiasta, jak i turystów.

- Zdarza się, że miejscowi klienci dzwonią do nas tuż przed zamknięciem i pytają, czy jeszcze na nich poczekamy. Turyści zaś, jeśli trafią na nas na początku swojego pobytu, to zawsze wracają, a ci, którzy przychodzą ostatniego dnia żałują, że wcześniej nie odkryli tego miejsca – śmieje się Katarzyna Malicka, właścicielka lodziarni.

Wyjątkowość miejsca tkwi w recepturze lodów

- Korzystamy z takich składników jak masa jajowa, śmietana, mleko, mleko skondensowane, mleko odtłuszczone oraz cukier w różnej postaci. Przygotowując lody naturalne używam tych złych cukrów, tych gorszych, czyli glukozowo - fruktozowych oraz cukru gronowego. Sama ilość dodawanego cukru nie jest zbyt duża – przyznaje właścicielka.

Tylko naturalne produkty

Zaznacza również, że gorzej jest, jeśli smaki uzyskuje się ze sztucznych składników. Sama używa tylko i wyłącznie naturalnych produktów. Nie wzmacnia smaku lodów żadnymi pastami, a komponenty bazują na włóknach roślinnych, a nie zwierzęcych. Szczególną uwagę pani Katarzyna przykłada do tego, aby wszystkie lody nie posiadały glutenu. W swojej ofercie posiada wafelki bezglutenowe, jak i te tradycyjne, jednak niskocukrowe. Z myślą o weganach dostępna jest szeroka gama sorbetów oraz lody wegańskie, bazujące na napojach sojowych i smakowych, typu wanilia, orzechy.

Smaki są ważne. Obok tradycyjnych, lodziarnia proponuje także unikalne kompozycje

W swojej ofercie lodziarnia stara się mieć smaki stałe: śmietankowy, waniliowy, truskawkowy, karmel. Pojawiają się również różnego rodzaju wariacje smakowe typu ciastko krakers, korzenne, kinder bueno, raffaello, oreo. Nie brakuje również lodów owocowych, a tu szczególnie jagodowych wytwarzanych z naturalnych owoców. Specjałem są także lody czekoladowe, wytwarzane na osobnej masie, pełnowartościowym kakao i czekoladzie belgijskiej 72%owej, podawanych z bananem lub pomarańczą.

Lody bazyliowe, miętowe i o smaku gorgonzola

- Smakiem, który ostatnio bardzo dobrze został przyjęty jest lód o smaku serka gorgonzola. Wytwarzamy również lody bazyliowe i miętowe. Wszystko zawsze zostaje dodane w odpowiednich proporcach, według stałej receptury i dodatków – tłumaczy pani Katarzyna.

Pośród najczęściej wybieranych sorbetów króluje smak mango, cytryna, czarna porzeczka oraz truskawka. Ciekawostką jest to, że pojawił się również smak piwny.

Dostępne są również lody jogurtowe, wytwarzane na pełnym jogurcie, bez dodatku wody i żadnych proszków. Lody te przekładane są wcześniej przygotowanymi owocami – nie ma mowy o kupnych owocach w żelu.

Robione na miejscu, w miarę potrzeb

Lody wytwarzane są na bieżąco. Jeśli jest zapotrzebowanie dorabiane są nawet dwa razy dziennie.

- Staramy się, żeby zawsze masa dojrzała w dojrzewalniku, żeby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Na drugi dzień następuje produkcja, która polega na komponowaniu do masy odpowiednich składników. Nowe maszyny sprawiają, że nasze lody są tak dobrze wyrobione i tak dobrze smakują – tłumaczy właścicielka Bacio di Caffe

Lokal jest przystosowany do całorocznej działalności, którą właścicielka ma zamiar poszerzać. Oprócz lodów Bacio di Caffe serwuje również 100% kawę arabicę, ciasta, rurki z bitą śmietaną, desery z owoców sezonowych i dobrej jakości posypek czekoladowych.

Niezwykła witryna i dziennie 10 smaków

Ciekawym elementem jest podawanie lodów z nietypowej witryny, bowiem są one zakryte. Jak tłumaczy właścicielka sposób taki jest owiany tajemnicą i przyciąga klientów. Dziennie lodziarnia stara się sprzedawać nie więcej niż 10 smaków.

NAJLEPSZE LODY W TRÓJMIEŚCIE - zgłoś zdjęcie lodziarni i wygraj nagrodę!

Wytwórnia Lodów Naturalnych przy Długiej 70 w Gdańsku

To kolejne miejsce na mapie Trójmiasta, które oferują wyjątkowe lody. Jak przyznaje właścicielka Karolina Spaszewska, do odwiedzających w głównej mierze należą ludzie, którzy doceniają produkt naturalny i chcą żyć zdrowo.

- Produkcja wygląda tak, że codziennie mamy świeżą dostawę mleka i śmietany z mleczarni. Następnie pasteryzujemy produkty, po czym tworzymy z nich lody. Wszystko jest naturalne. Dodajemy bardzo mało cukru, gdyż już samo mleko i śmietana dają słodki smak. W naszych lodach nie ma konserwantów ani stabilizatorów – wyjaśnia właścicielka.

Przepis według którego pani Karolina wytwarza lody otrzymała od przyjaciółki, która produkuje lody w Poznaniu. Jednak jak sama przyznaje, każdy robi lody pod swój smak, dlatego zawsze stara się dodawać coś od siebie.

Każdego dnia 6 nowych smaków

Według zapotrzebowania lody dorabiane są nawet klika razy dziennie. Smaki zazwyczaj schodzą do wieczora i na drugi dzień wytwarzane są inne, nowe. Co ciekawe lodziarnia codziennie prezentuje premierę nowych smaków, a jest ich 6. Do tych tradycyjnych nalezą śmietankowe, truskawkowe i czekoladowe. Warto jednak zaznaczyć, że pozostałe wymyślane są według indywidualnych gustów.

- Lubię limonkę, cytrynę i pietruszkę i stworzyliśmy z takiego połączenia sorbet. Lubię truskawkę z bazylią, więc zrobiliśmy o takim smaku lody. Nie ma większych ograniczeń, lody można zrobić praktycznie o każdym smaku, w zależności co się doda do mleka i śmietanki – tłumaczy pani Karolina.

Wytwórnia Lodów Naturalnych ma bogata ofertę sorbetów. W planach wprowadzenie jest również smaków na mleku sojowym i ryżowym. Przy wyborze waflów pani Karolina zawsze decyduje się na te bezglutenowe. Zaznacza, że jeden z dostępnych smaków lodów będzie tworzony z myślą o weganach.

Dodatkową atrakcją smakową ma być wprowadzenie lodów alkoholowych, głównie w weekendy, takich jak mohito czy cosmopolitan. W przyszłości pojawić się również mają zdrowe ciasta np. marchewkowe.
Siłą lodziarni jest świeży produkt pochodzący z okolicznych mleczarni, wspierający przede wszystkim polski rynek.

- Nastawiliśmy się na sezonowość. Jesteśmy pierwszą wytwórnią takich lodów w Gdańsku. Chcemy obronić się smakiem, czujemy odpowiedzialność tworząc lody całkowicie bez konserwantów. Jeśli to się uda, będę myślała o poszerzeniu działalności na całe Trójmiasto – dodaje właścicielka.

Znacie inne takie miejsca w Trójmieście? Napiszcie w komentarzach lub wyślijcie mejla na adres [email protected]!

NAJLEPSZE LODY W TRÓJMIEŚCIE!

Skomentuj pod materiałem! Napisz kilka zdań o ulubionej lodziarni w Gdańsku, Gdyni i Sopocie Zrób zdjęcie i dołącz do plebiscytu!

Głosuj także na najlepsze lody w Trójmieście! ZGŁOŚ SWOJE ULUBIONE MIEJSCE!

Lodziarnia Eskimo, Miś, Lody Twister, Kwaśniak w Gdyni czy Wytwórnia Lodów Naturalnych w Gdańsku - sprawdź i zagłosuj!. Zapraszamy do wspólnej zabawy i odwiedzania naszego serwisu Ulica naszemiasto.pl
od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto