Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mazurki krucho-drożdżowe

[email protected]
Składniki: 0,5 kg mąki tortowej 25 dkg masła 1 jajko 6 dkg drożdży 4 łyżki mleka 3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Z drożdży, mleka, cukru i mąki wyrabiamy w garnku zaczyn (powinien być gęsty jak ...

Składniki:
0,5 kg mąki tortowej
25 dkg masła
1 jajko
6 dkg drożdży
4 łyżki mleka
3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
Z drożdży, mleka, cukru i mąki wyrabiamy w garnku zaczyn (powinien być gęsty jak śmietana). Do przesianej mąki dodajemy jajko, wyrośnięty zaczyn i stopione masło (nie gorące).
Łączymy składniki (można ręcznie lub mikserem), nie trzeba wyrabiać. Następnie czekamy aż wyrośnie. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy ciasteczka. Piec 10-15 min w temp. 200 st.) - uwaga! one się nie rumienią - powinny zostać blade. Po upieczeniu robimy trzykolorowy lukier. Składniki: biały - cukier puder plus wrzątek dodawany po kropelce, ucieramy w kubeczku; brązowy - po dodaniu kakao, różowy - dodajemy sok owocowy. Ciasteczka smarujemy lukrem i dekorujemy bakaliami.
Ciasteczka można upiec nawet dwa tygodnie przed świętami. Dekorujemy tuż przed świętami.
Z tego ciasta można przygotować także paszteciki dodając soli i mniejszą ilość cukru. Paszteciki można zamrozić. Z tej porcji wychodzi ok. 70 szt.

Smacznego życzy
Irena Szczepańska

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto