Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowskie przepisy na grilla

Jacek Kempa i Krzysztof Szulborski
Karkówka w koniaku, aromatyczny stek z rostbefu czy kolorowe warzywa? Mistrzowie grillowania zdradzają swoje przepisy

Grillowane, soczyste udka kurczaka

Składniki na jedną porcję:
- udka kurczaka (150 g)
- marynata do mięs (pieprz, sól, oregano, oliwa )
- duet cukinii (zółta i zielona)
- tortilla kukurydziana (50 g)
- frytki (70 g)
-sos z wytrawnej czarnej czekolady z ziołami (40 g)

Jak to zrobić?
Udka z kurczaka zamarynować w marynacie do mięs, grillować na rozgrzanym grillu i podawać z grillowanymi plastrami cukinii marynowanymi w miodzie lipowym i oregano, grillowaną tortillą, smażonymi frytkami i sosem czekoladowym. Sos robimy z czekolady oraz kardamonu i rozmarynu.

Bukiet kolorowych, grillowanych warzyw

Składniki na jedną porcję:
- ugotowany ziemniak (50 g)
- bakłażan (50 g)
- kabaczek (50 g)
- szparagi (30 g)
- pomidor (50 g)
- cukinia żółta (50 g)
- dynia (50 g)
- młoda kapusta (15 g)
- marynata do warzyw (oliwa truflowa, sól, pieprz, czosnek, szałwia, oregano, tymianek, mięta, ewentualnie inne zioła)
- sos BBQ do polania(30 g)

Czytaj także gdzie można grillować we Wrocławiu

Jak to zrobić?
Warzywa pokroić w duże kawałki i zamarynować w marynacie. Grillować do miękkości i podawać z sosem BBQ. Dekorować świeżymi kwiatami ogórecznika i nasturcji.

Pyszna karkówka z grilla

Składniki na jedną porcję:
- stek z karkówki (400 g)
- marynata do mięs (zioła prowansalskie, oliwa, koniak, sól, pieprz, musz-tarda)
- bakłażan (80 g)
- puree z ziemniaków i porów (100 g)
- sos maderski z młotkowanym czarnym pieprzem (100 g)
- kozi ser (150 g)

Jak to zrobić?
Stek zamarynować, najlepiej dwa dni wcześniej. Grillować
i potem podawać z zapiekanym bakłażanem i kozim serem, puree z ziemniaków i porów oraz ciemnym sosem maderskim (masło, mąkę, mięsny wywar, oliwki i przyprawy - sól, pieprz i cukier gotujemy na małym ogniu do momentu powstania gęstego sosu) i młotkowanym czarnym pieprzem.

Jak grillować, by mięso było soczyste i smaczne?

Dorada z masłem i ziołami

Składniki na jedną porcję:
- ziemniaki (60 g)
- masło (20 g)
- sól
- pieprz
- żółte i czerwone pomidorki cherry (po 20 g)
- majeranek
- rozmaryn
- oliwa z aromatem wędzonych śliwek kalifornijskich

Jak to zrobić?
Doradę zamarynować w oliwie z oliwek, majeranku, rozmarynie, soli i pieprzu oraz białym winie, a potem grillować na małym ogniu. Ziemniaki doprawić masłem, solą i ziołami, i również grillować. Rybę podawać z ziemniakami i pieczonymi pomidorkami cherry. Całość potrawy skropić oliwą z aromatem wędzonych śliwek kalifornijskich.

Aromatyczny, grillowany stek z rostbefu

Składniki na jedną porcję:
- rostbef wołowy (250 g)
- marynata do mięs z grilla (oliwa, wódka, pieprz cayenne)
-słonina wędzona (40 g)
- frytki (70 g), pieczarki (60 g)
- młode strączki zielonego groszku (30 g)
- masło, cukier, sól, wędzone suszone śliwki (20 g)
- calvados (20 ml), demi glace (10 g)

Jak to zrobić?
Rostbef z zamarynować, owinąć plastrami słoniny i włożyć na 15 min. do pieca wędzarniczego ( 240 C). Stek podawać z gotowanymi w maśle strączkami groszku z odrobiną cukru i pieczarkami soute. Ze śliwek, calvadosu i demi glace (wywar z kosci cielęcych, warzyw i świeżych ziół) zrobić sos i podawac z potrawą.

Duet polędwic z grilla

Składniki na jedną porcję:
- polędwica wołowa (100 g)
- polędwica wieprzowa (100g)
- marynata do mięs (papryka słodka, oliwa, zioła prowansalskie),
- ziemniaki (40 g)
- mąka ziemniaczana (10 g),
- mąka pszenna (10 g)
- jajko (20 g),
- boczek gotowany wędzony (20 g)
- młoda kapusta, koperek, ty-mianek, majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sos pieprzowy

Jak to zrobić? Mięso zamarynować i zgrillować. Ziemniaki ugotować i zmielić. Dodać mąki i jajko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Z ciasta zrobić kuleczki, zagotować, odcedzić i zgrillować. Podać z kapustą zasmażaną z koperkiem, kluskami i sosem pieprzowym.

Grillowany kabanos z warzywami

Składniki na jedną porcję:
- kabanos (60 g)
- pieczarki (40 g)
- pomidor (30 g)
- młoda cukinia (30 g)
- papryka (30 g)
- suflet z pieczywa tostowego (50 g)

Jak to zrobić?
Kabanosy posypujemy papryką (ostrą lub słodką, według uznania), grillujemy i podajemy z grillowanymi warzywami oraz sufletem z chleba tostowego (pieczywo pszenne bez skórki polewamy masą z 2 jajek, śmietanki 36 proc. i cukru, posypujemy zmiksowanymi orzechami włoskimi i posypujemy brązowym cukrem, a potem zapiekamy 20 min w 230 st. C). Dekorujemy szaszłykiem z pieczarek i czerwoną bazylią.

Stek wołowy z grilla

Składniki na jedną porcję:
- polędwica wołowa (200 g),
marchew (50 g), seler (50 g),
cukinia (50 g), pomidory cherry (40 g), cebula czerwona (30 g), miód (20 g), czerwone wino (50 ml), ocet balsamiczny (20 g), ogórek świeży (10 g), ziemniaki puree (100 g), masło (20 g), sól, pieprz, cukier, czosnek, olej, ocet winny jabłkowy, oliwa

Jak to zrobić?
Polędwicę oczyścić z błon, środkową część pokroić, rozgnieść ręką w poprzek włókien, zamarynować w czerwonym winie, przyprawie porterhouse,
czosnku i zgrillować. Warzywa pokroić w tagliatelle, marynować w occie jabłkowym, oliwie, soli i cukrze. Cebulę podsmażyć na maśle, zalać octem balsamicznym i miodem, zredukować sos o 50 proc.

Smaczna i zdrowa, grillowana pierś indyka

Składniki na jedną porcję:
- pierś indyka (150 g)
- marynata do drobiu (jogurt naturalny, sól, bazylia, pieprz)
- pomidorki cherry (80 g)
- sos z wędzonych śliwek (50 g)
- pieczony ziemniak (50 g)
- dip z białego sera ze szczypiorkiem i świeżym ogórkiem (50 g)

Jak to zrobić?
Pierś indyka zamarynować w jogurcie i przyprawach), następnie grillować razem z ziemniakiem, którego podajemy z dipem z utartego białego sera ze szczypiorkiem, a całe danie z pieczonymi pomidorami i sosem z wędzonych śliwek. Udekorować świeżymi kwiatami ogórecznika i ziołami.

Przepisy pochodzą z książki "Grilluj z mistrzami świata" (Wydawnictwo Darbud, 2009, cena: 72 zł) autorstwa kucharzy - mistrzów świata w grillowaniu - Jacka Kempy i Krzysztofa Szulborskiego. Mistrzowie zdradzają 220 receptur na dania z rusztu, odkrywają tajemnice komponowania smaków i radzą, jak marynować i grillować mięsa, ryby, warzywa i owoce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Mistrzowskie przepisy na grilla - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto