Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie samą pszenicą żyje człowiek. Urozmaicamy dietę na wiosnę

Materiał Partnera Zewnętrznego
Jak do tej pory mąka kojarzyła ci się głównie z pszenicą? W pewnym sensie słusznie, bo to właśnie produkt takiego pochodzenia cieszy się największą popularnością wśród polskich gospodyń.Musisz być jednak świadoma, że nie jest to jedyna możliwa opcja. Na rynku istnieje bowiem mnóstwo alternatyw dla mąki pszenicznej, które urozmaicą twoją dietę

Mąka pszenna to niemalże królowa wśród mąk. Swoją popularność zyskała głównie dzięki szerokiemu zastosowaniu, łatwej dostępności oraz niskiej cenie. Warto jednak wiedzieć, że na rynku znajdziesz mnóstwo odpowiedników tego produktu, w których składzie odkryto wiele cennych wartości odżywczych, korzystnie wpływających na twoje zdrowie!Dodatkowo wiele mąk, uzyskiwanych z roślin innych niż pszenica, pozbawionych jest glutenu, przez co świetnie nadają się dla osób na diecie bezglutenowej, a w szczególności alergików.

Poniższej przedstawiamy kilka produktów, które z powodzeniem mogą zastąpić mąkę pszenną! Warto się im przyjrzeć z bliska!

Melvit 1kg Mąka kukurydziana
Pierwszą propozycją jest mąka kukurydziana, którą otrzymuje się ze zmielonych ziaren kukurydzy. W jej składzie znajdziesz dużą ilość białka, witaminy z gruby A, B, E, błonnik pokarmowy oraz niezbędne składniki mineralne takie jak: magnez, selen, fosfor, kobalt, czy potas.Jej główną zaletą jest fakt, że dobrze miesza się z innymi mąkami oraz bardzo łatwo i szybko rozpuszcza się w wodzie, nie pozostawiając grudek, dzięki czemu doskonale nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Jednak mąka kukurydziana ma także wiele innych zastosowań: sprawdza się do wypieku ciast, babeczek, chleba, wafli, może być dodatkiemdo placków ziemniaczanych, różnych deserów i puddingów oraz świetnie nadaje się do panierowania. Wypieki na bazie mąki kukurydzianej charakteryzują się piękną, złotą barwą i niezwykłą lekkością. Jest niezastąpiona w kuchni meksykańskiej. Produkt nie zawiera glutenu.

Melvit 1kg Mąka ryżowa
Inną możliwością może być używanie mąki ryżowej, powstałej na skutek dokładnego mielenia oczyszczonych ziaren brązowego ryżu. Szczególnie poleca się ją dla dzieci, ponieważ jest to wysokiej jakości produkt delikatny, lekkostrawny, bezglutenowy oraz bogaty w składniki odżywcze (głównie: białko, błonnik, witaminy PP, B1, B2 oraz potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk). Mąka ta ma delikatnie słodkawy smak, więc idealnie nadaje się do ciast, naleśników, czy deserów, ale możesz ją użyć także do wypieku chleba, sosów czy gulaszy itp.

Bio Planet 500g Mąka gryczana
Z kolei ekologiczna mąka gryczana, którą uzyskuje się poprzez zmielenie nieoczyszczonych ziaren gryki (tzn. nie pozbawionych zewnętrznych fragmentów ziarna), to z całą pewnością jedna z najbardziej odżywczych alternatyw dla mąki pszennej. Mąka gryczana ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Dostarcza mu wielu cennych minerałów, mikroelementów i witamin oraz bardzo dużą ilość białka. Ponadto w jej składzie znajdują się przeciwutleniacze, które zapobiegają występowaniu: alergii i miażdżycy oraz zmniejszają ryzyko pojawiania się zawałów serca, a nawetnowotworów. Ten rodzaj mąki najczęściej stosuje się do wyrobu naleśników, makaronów, klusek, placków, czy wypieku blinów.

Aura Foods 500g Mąka kokosowa ekologiczna bezglutenowa
Jeszcze inną opcją może być ekologiczna mąka kokosowa, którą otrzymuje się z odtłuszczonego i odwodnionego miąższu kokosowego. Produkt ma szerokie zastosowanie – może być alternatywą dla tradycyjnej mąki, albo dodatkiem, który wzbogaci w cenne składniki odżywcze twój jogurt, musli, smoothie, czy lody. Przede wszystkim mąka kokosowa jest bogatym źródłem białka i błonnika (1 łyżeczka może zaspokoić nawet25% dziennego zapotrzebowania). Równocześnie nie zawiera ona glutenu i ma niską zawartość tłuszczu, przez co jest idealnym wyjściem dla diabetyków, osób, które się odchudzają oraz alergików.

Targroch 1000g Mąka z nasion amarantusa
Ostatnim produktem, który chcemy ci przedstawić, jest, mająca szerokie zastosowanie kulinarne, mąka z nasion amarantusa. Jej największym atutem jest wysoka wartość odżywcza i dietetyczna. Przede wszystkim zawiera ona dużą ilość białka i niezbędnych składników mineralnych (m.in.: żelazo, wapń, magnez i fosfor), witaminy (głównie z grupy B, ale także A, E i C) oraz niezbędne kwasy tłuszczowe. Inną zaletą jest fakt, że produkt ten reguluje biosyntezę cholesterolu.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na olsztyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto