W pełni aktywny od kwietnia tego roku Thai Thai w Gdańsku przy Starym Mieście w ciekawy sposób „wcina” się egzotycznymi potrawami we właściwie serce tradycji gdańskiej. Twórcy nie idą przy tym na żadne ugody.
– Oferujemy naszym gościom kuchnię w 100 proc. tajską, przygotowywaną na bazie tajskich produktów – mówi Natalia Maszota, menadżer punktu Thai Thai w Gdańsku.
Wybór miejsca i wystrój już same wprawiają w inną niż zwykle atmosferę. Ciemne, eleganckie pomieszczenia, przeplatane tajskimi wzorami, maskami i przyozdobione przeróżnymi roślinami. – Lokal, który jest tutaj znajduje się po prostu w zabytkowym budynku i taki był właśnie na to pomysł – tłumaczy Natalia Maszota. – Odrestaurować stary budynek, pokazać go (…) pokazać jego ogrom (…). Takie przesłanie wiedzie za sobą restauracja Thai Thai.
Same potrawy przygotowują kucharze z Tajlandii, mający wieloletnie doświadczenie w szefowaniu w hotelach i restauracjach na całym świecie. Jedzenie przyrządzane z niespotykaną energią, a podawane z pełną elegancją i szykiem powinno co najmniej zadowolić zarówno koneserów jak i tych, co po prostu szukają czegoś nowego.
Choć Thai Thai na terenie Trójmiasta działa już od 7 lat w Sopocie (Bohaterów Monte Cassino 63), lokal w Gdańsku otwarto dopiero w listopadzie ubiegłego roku, na ul. Podgarbary 10, niedaleko Złotej Bramy. W pełni funkcjonuje on jednak od niespełna trzech miesięcy. Gdyby ktoś podróżował i tak czy inaczej chciał spróbować tej kuchni, może liczyć również na lokale w Warszawie (Plac Teatralny 3) oraz, niedługo, także w Poznaniu (ul. Wojskowa 4).
wideo: Maciej Krajewski
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?