Orkisz dla zdrowia

abcZdrowie.plZaktualizowano 
by storebukkebruse (flickr)
Orkisz jest wszechstronnym rodzajem zboża, którego nie powinno zabraknąć w żadnej diecie. Dlaczego warto spożywać orkisz?

Pomimo docenianych od wieków właściwości prozdrowotnych orkisz do niedawna pozostawał mało znanym gatunkiem zboża. Ostatnio, wraz ze zwiększającą się popularnością zdrowego żywienia, powrócił on do łask. Obecnie w sklepach znaleźć można dużą różnorodność produktów orkiszowych – w tym chleb, płatki i ciastka. Są one doskonałym źródłem cennych witamin i minerałów, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie. Dlaczego warto włączyć do diety orkisz?

Właściwości orkiszu

Orkisz w 56% zbudowany jest ze skrobi, w 11,6% z białka, w 2,7% z tłuszczu i w 2% z minerałów. Dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki którym poprawia funkcje układu krążenia i pokarmowego. Orkisz, czyli jęczmień dwurzędowy, jest świetnym źródłem błonnika, kwasu krzemowego, wapnia, żelaza, potasu, cynku, witamin z grupy B i witaminy PP. Tak bogaty skład sprawia, że pozytywnie oddziałuje on na skórę, włosy i paznokcie, wspomaga funkcje mózgu i koncentrację. Zawarty w orkiszu gluten jest doskonale tolerowany nawet przez osoby spożywające dietę bezglutenową.

Dwóch badaczy z Konstancji, Gottfried Hertzk i Wighard Strehlow, analizowało działanie orkiszu przez ponad 35 lat. W wyniku badań odkryli oni, że najbardziej wartościowe jest wewnętrzne ziarno. Zawiera ono rodanid, naturalny związek o działaniu antybakteryjnym, który chroni organizm przed infekcjami bakteryjnymi. Dodatkowo dieta bogata w orkisz wzmacnia organy wewnętrzne i poprawia funkcje układów w organizmie. Jego spożywanie zalecane jest osobom po zawale, niedożywionym i przemęczonym.

Z licznych badań wynika, że chleb orkiszowy przyczynia się do zmniejszenia poziomu złego cholesterolu we krwi i obniża ryzyko cukrzycy typu 2. Mąkę z pszenicy orkiszowej stosować można także do przygotowywania innych potraw, takich jak naleśniki, kluski czy kleiki, które wpływają zbawiennie na funkcje jelit i żołądka. Potrawa ta przynosi wiele korzyści diabetykom – przyspiesza metabolizm i zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej i poprawia funkcje narządów zmysłów. Z kolei kawa orkiszowa wykazuje działanie przeczyszczające i poprawia funkcje trawienne. Zwolennicy orkiszu twierdzą, że właściwości lecznicze posiada nawet sporządzone z orkiszu piwo.

Ciekawe fakty na temat orkiszu

Orkisz uprawiany był już w czasach starożytnych. Uważany był za źródło siły, dlatego cieszył się popularnością wśród gladiatorów i zawodników igrzysk. Powszechny stał się w XII wieku, kiedy to rozpropagowano jego właściwości natłuszczające i rozgrzewające. Obecnie wykorzystywany jest w produkcji kasz, pieczywa, mąki, płatków, otrębów czy kawy.

Uprawa jęczmienia dwurzędowego nie jest trudna – nie wymaga nawozów sztucznych. Jest on odporny na niekorzystne warunki pogodowe i daje wysokie plony także w ubogich glebach. Dzięki mocnym łuskom ziarno chronione jest przed zanieczyszczeniami i promieniowaniem radioaktywnym.

Orkisz jest rodzajem pszenicy, jednak dostarcza więcej białka, błonnika i tłuszczów. Pochodzące z upraw ekologicznych zboże wraz ze zbilansowaną dietą może pomóc w terapii wielu schorzeń, takich jak choroba Parkinsona, Alzheimera, AIDS, stwardnienie rozsiane, alergia i zatrucia lekami.

Włączając orkisz do jadłospisu, należy pamiętać, aby nie zawierał on domieszek innych zbóż i ziaren. Orkiszu nie powinno się przygotowywać w naczyniach aluminiowych, z tworzyw sztucznych, a także z uszkodzoną powierzchnią emaliową lub teflonową. Niewskazane jest także podgrzewanie zboża przy pomocy kuchenek mikrofalowych.

Wsparcie redakcyjne od:

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3