Owoce morza - jakie mają właściwości odżywcze?

abcZdrowie.plZaktualizowano 
abcZdrowie
Czy owoce morza pojawiają się w twoim jadłospisie? Dowiedz się, dlaczego warto jeść je regularnie.

Krewetki, kraby, ostrygi i homary coraz częściej goszczą na naszych stołach – fakt ten cieszy przede wszystkim dietetyków, którzy cenią sobie owoce morza ze względu na ich wartości odżywcze. Zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały obecne w owocach morza korzystnie oddziałują na układ krążenia, chroniąc organizm przed rozwojem nadciśnienia i blaszki miażdżycowej – właśnie dlatego warto wprowadzić owoce morza do jadłospisu.

Składniki odżywcze w owocach morza
Małże, kraby i inne owoce morza to przede wszystkim bogate źródło składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i witamin z grupy B. Do minerałów obecnych w owocach morza należą: wapń (ważny składnik kości), cynk (usprawnia proces gojenia się ran), magnez (niezbędny dla prawidłowej pracy układu nerwowego), żelazo (chroni przed anemią), fluor (wzmacnia kości i zęby), selen (zapobiega nowotworom) i jod (jego brak powoduje zaburzenia w obrębie tarczycy).

Owoce morza zawierają również witaminy z grupy B, które zapewniają zdrowy i mocny wygląd paznokci, skóry i włosów, oddziałują na układ nerwowy i zmniejszają podatność na depresję. Dostarczają także wysokowartościowego białka i tłuszczów nienasyconych omega-3, które chronią przed nadciśnieniem i obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi miażdżycy. Nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają również na procesy myślowe i stan naczyń krwionośnych, ponadto spowalniają rozwój choroby Alzheimera.

Jak przyrządzać owoce morza?

Obróbka termiczna przyczynia się do obniżenia wartości delikatnych owoców morza, dlatego tak ważne jest przyrządzanie ich we właściwy sposób. Jak przygotować poszczególne rodzaje owoców morza, by w optymalnym stopniu zachować ich walory odżywcze?
• Krewetki można spożywać na gorąco lub na zimno, jako dodatek do sałatek lub past. Najsmaczniejsze są krewetki czerwone i różowe – przed podaniem można je ugotować lub lekko podsmażyć.
• Ostrygi są najsmaczniejsze na surowo, choć można lekko je podsmażyć, obgotować lub upiec na ruszcie.
• Homar ma delikatne, białe mięso i często jest spożywany na zimno. Można go również upiec, ugotować lub poddusić.
• Jadalne małże to wybór dla koneserów – w sklepach można nabyć je głównie w wersji wędzonej lub w marynacie.
• Kraby można usmażyć, ale więcej składników odżywczych zachowują po upieczeniu.
• Ośmiornice – warto udusić je z dodatkiem warzyw, a całość podawać z ryżem lub makaronem.
• Muszle św. Jakuba – można je ugotować, zapiec lub upiec na grillu.
• Kalmary mają słodko-morski smak i są zwykle dodawane do zup. Można je również poddusić lub upiec na ruszcie.
• Mule są najzdrowsze po upieczeniu, podduszeniu we własnym sosie lub po ugotowaniu na parze.

Kulinarne eksperymenty stosunkowo często mają związek z owocami morza – w wielu przypadkach nie kończy się na jednorazowym spróbowaniu danego przysmaku. Smakosze chętnie wracają do dań z owocami morza, ponieważ delikatne i chude mięso to doskonałe tło dla wyrazistych sosów i niebanalnych połączeń smakowych. Nie brak jednak osób sceptycznie nastawionych do morskich produktów, które nie wyobrażają sobie włączenia krabów lub krewetek do swojego jadłospisu. Czy warto zaryzykować w tej kwestii? Z pewnością. Owoce morza, podobnie jak ryby, mogą być głównym elementem dania obiadowego, dodatkiem do sałatek lub zup, a także lekką i wartościową przekąską – wszystko zależy od sposobu ich przyrządzenia i podania. W każdej postaci są źródłem cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Partnerem serwisu jest

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3