Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pomorskie Smaki zawitają do Gdańska. Czego będzie można skosztować w Oliwie?

red.
Turyści i mieszkańcy Pomorza mieli już okazję obserwować, jak w kuchni radzi sobie marszałek województwa pomorskiego. Bowiem z okazji festiwalu "Pomorskie Smaki" Mieczysław Struk gotował dla wszystkich bursztynową zupę rybną.
Turyści i mieszkańcy Pomorza mieli już okazję obserwować, jak w kuchni radzi sobie marszałek województwa pomorskiego. Bowiem z okazji festiwalu "Pomorskie Smaki" Mieczysław Struk gotował dla wszystkich bursztynową zupę rybną. P.Świderski
XI Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego odbędzie się 11 czerwca w Gdańsku Oliwie, gdzie wytwórcy lokalnych produktów zaprezentują bogactwo kulinarne naszego regionu.

To znakomita okazja do spróbowania specjałów z Listy Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której wytwórcy z woj. pomorskiego zarejestrowali aż 175 wyrobów spożywczych. Daje to naszemu regionowi czwarte miejsce w Polsce.

W Gdańsku – Oliwie na terenach przylegających do Katedry Oliwskiej, na koneserów czekać 20 stoisk z tradycyjnie produkowaną żywnością. W godz. 9.00-17.00 wytwórcy lokalnych produktów żywności wysokiej jakości zaprezentują bogactwo kulinarne naszego regionu. O godz. 10.00 rozpocznie się msza święta w intencji wszystkich ludzi zajmujących się rolnictwem i produkcją żywności.

Panie zrzeszone w kołach gospodyń wiejskich przyrządzą m. in. kiszkę kaszubską (cziszka kaszubska), kotlety czy polewkę z ryb po kaszubsku, smalec ze skwarkami podany na domowym chlebie żytnim oraz słynne w regionie ruchanki, czyli placuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego. A do tego najróżniejsze przetwory w słoikach: konfitury, dżemy, syropy, soki pochodzące z ich gospodarstw.

Pomorskie to bogate zasoby naturalne takie jak lasy czy jeziora, a szczególnie jeziora Raduńskie tworzące Szwajcarię Kaszubską. To w tym rejonie jest odławiana i wędzona sielawa, nazywana przez Kaszubów „morynką”, „morënką”. Na stoiskach kiermaszu pojawią się też inne ryby słodkowodne jak i morskie: dorsz, makrela oraz popularny śledź, który dominuje w kuchni pomorskiej od setek lat jaki i w wersji nowoczesnej: koreczki śledziowe z ksylitolem wyprodukowane z naturalnych komponentów w gospodarstwie rybackim. Tradycyjne rybne przysmaki prosto z rąk gospodyń wiejskich to: śledź bałtycki po rybacku, śledź po kaszubsku- „Hylyng” opiekany z cebulą lub pasztet z pomuchla (dorsza) po kaszubsku.

Pojezierze Kaszubskie to również region, który sprzyja uprawie wyjątkowo aromatycznych i słodkich truskawek, które mają już stuletnią tradycję. Panie ze Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego, które przetwarzają te smaczne czerwone owoce, przygotują konfitury i kompoty.

Nie zabraknie również słodkich smakołyków z Kaszub takich jak: amoniaczki- ciasteczka na niedzielę, kaszubski sernik z ziemniakami, rogaliki z wiśniami, młodzowy kuch z kruszonką, wafle gdańskie. Panie upieką także sznëki z glancã czy pùlwerkùcha co w tłumaczeniu z języka kaszubskiego oznacza drożdżówkę lukrowaną i ciasto proszkowe.

Reprezentantki Kociewia przywiozą: fefernuski, grochowinki i bómbómy z dekla, które kojarzą się wszystkim Kociewiakom z domem rodzinnym.

Jarmark to także okazja do poznania leczniczych właściwości produktów wytworzonych na bazie ziół i owoców i warzyw. Na stoiskach będzie można kupić: dynię po królewsku, brzad (suszone owoce), syrop z mniszka lekarskiego, syrop z pędów sosny, żurawinę ucieraną na surowo czy sok z kwiatu czarnego bzu.

Do wyboru będzie też wiele rodzajów miodu prosto z pomorskich barci, również te tradycyjne: miód Pszczółkowski lub miód leśny z Biernatki. Miód jest stosowany powszechnie w przepisach kulinarnych, a przy okazji wzmacnia organizm, ma właściwości prozdrowotne oraz dietetyczne.

Smakoszom produktów mięsnych szeroką ofertę swojskich wyrobów zaprezentują rzeźnia i masarnia Jan Sychta z Miechucina oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego A.Kąkol. Ten ostatni specjalizuje się w wyrobach wieprzowych. Słynie m.in. z czarnego salcesonu (blutka), boczku wieprzowego wędzonego, kaszanki po kaszubsku, wątrobianki (leberka) i szynki wieprzowej wędzonej.

W ramach Święta Produktu Regionalnego przy Pałacu Opatów w godzinach 11.00-16.00 zostanie przeprowadzony Konkurs Kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki_”. Celem konkursu jest nie tylko przybliżenie tradycji kulinarnych Pomorskiego, ale także poszukiwanie potraw i produktów, które mają związek z regionem pomorskim i mogą zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach: _potrawa i produkt.

Pierwsza kategoria przeznaczona jest wyłącznie dla restauratorów prowadzących całoroczną działalność gastronomiczną. Konkurs na najlepszy produkt skierowany jest do producentów tradycyjnych i lokalnych produktów żywnościowych.

www.x-news.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto