Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przyjdź na norweski Targ Rybny w Gdańsku i zobacz pokazy kulinarne

Monika Jankowska
Przez dwa dni na Targu Rybnym rządzić będzie łosoś norweski.
Przez dwa dni na Targu Rybnym rządzić będzie łosoś norweski. mat.prasowe Norge
Przez dwa dni na Targu Rybnym rządzić będzie łosoś norweski. Na targu odbędą się pokazy kulinarne, będzie można także spróbować norweskich specjałów.

Norweski Targ Rybny od 14 sierpnia

Kto zagłębi się w historię gdańskiego Targu Rybnego, dowie się, że na mocy przywileju nadanego przez wielkiego mistrza krzyżackiego Ludolfa Königa von Wattzau gdańszczanie uzyskali wieczystą swobodę handlowania rybami właśnie na Targu Rybnym. Miejsce to przez stulecia wytworzyło oryginalny, targowiskowy klimat dzięki rybakom i ich rodzinom zajmującym się sprzedażą świeżo złowionych ryb.

Organizatorzy tegorocznego Jarmarku św. Dominika postanowili nawiązać do dawnego charakteru tego miejsca. Dlatego do udziału w jarmarku zaproszono reprezentację miasta Bergen oraz kupców z bergeńskiego Targu Rybnego.

Bergen - pierwsza stolica Norwegii - od wczesnego średniowiecza było centrum handlu rybami, ściśle związanym z Hanzą. Tradycyjny Targ Rybny w centrum miasta do dziś należy do największych tamtejszych atrakcji turystycznych.

Fischmarkt, czyli prawdziwy targ z rybami w Gdańsku. ZOBACZ, jak handlowano na Targu Rybnym

W czwartkowym programie gdańskiej imprezy nie zapomniano o prezentacji walorów turystycznych miasta, zwanego ze względu na swoje położenie bramą do fiordów. Imprezie przyświeca hasło "Touch of Bergen".
Już jutro o godz. 11 Norweski Targ Rybny otworzą Kjell Arne Nielsen, radca handlowy Ambasady Królestwa Norwegii, oraz Kristin Pettersen, konsul Królestwa Norwegii i dyrektor rynku Polska w Norweskiej Radzie ds. Ryb i Owoców Morza.

Przez dwa dni można będzie zobaczyć, jak wygląda tradycyjny targ rybny w Norwegii, i spróbować lokalnych specjałów. Norwescy kupcy prezentować będą olbrzymie kraby królewskie, żabnice, wilki morskie, halibuty, stockfishe, czyli suszone dorsze, i całą gamę innych, niespotykanych w Polsce delikatesów z mórz wokół Norwegii.

Jest jeszcze więcej argumentów przemawiającym za tym, by w czwartek i piątek wybrać się na to wyjątkowe wydarzenie. Nad gdańskim Targiem Rybnym królować będzie scena z mnóstwem atrakcji przygotowanych przez Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza (NORGE). Obok niej stanie wielka kuchnia grillowa, gdzie Andrzej Polan - znany i lubiany szef kuchni oraz ekspert NORGE - zaprosi wszystkich gości na niezwykłą podróż do Norwegii.

Opowie o norweskich fiordach, z których pochodzi łosoś, oraz wyjaśni, jak kupować ryby - w jaki sposób ocenić ich świeżość i jak wybrać odpowiedni kawałek. Poradzi, jak łatwo i szybko zamienić łososia w pyszne danie.

Ponadto będzie można spróbować nietypowych grillowych dań i uzyskać odpowiedzi na wiele pytań, które zapewne nurtują niejedną osobę przygotowującą potrawy z ryb. Kto bowiem nie zastanawiał się kiedyś nad tym, czy można uwędzić rybę na patelni, albo co zrobić, by dzieci chętnie jadły ryby? Dowiemy się też, jak smakuje kiełbasa z łososia. A to jeszcze nie koniec atrakcji, więc - do zobaczenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto