Restaurant Week w Trójmieście od 3 do 17 kwietnia. Wiosenna edycja odbywa się pod hasłem #SzanujJedzenie

redZaktualizowano 
pixabay.com
Trwa wiosenna edycja festiwalu kulinarnego Restaurant Week. Bierze w nim udział około 400 restauracji z 35 polskich miast. Ideą przewodnią festiwalu jest walka z marnowaniem żywności. W Trójmieście jest do wyboru 27 lokali.

Wiosenna edycja Restaurant Week rozpoczęła się w środę, 3 kwietnia, potrwa dwa tygodnie dotyczy i 27 restauracji w Trójmieście. W każdej z nich szefowie kuchni przygotowali festiwalowe menu złożone z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. Cena jest taka sama w każdym miejscu - 49 zł za zestaw od osoby.

Restauracje w Trójmieście:

Gdańsk: AiOLI Inspired by Gdańsk, Alchemia Wina, Dancing Anchor, Gvara, Klatka B, Majolika, Papieroovka Cider Garden, Restauracja 5. piętro, Restauracja Filharmonia, Sugoi Sushi, Verres en Vers, Villa Eva
Sopot: Fidel, Nowy Świat, Pélican, Sztuczka Bistro
Gdynia: Chwila Moment, Cozzi Ristorante, Dodo Roti, Fedde Bistro, Moje Miasto, Oberża 86, Osteria Fino, Północ Południe, PUNKT Gdynia, Taverna Zante

Aby spróbować festiwalowego menu, trzeba uprzednio dokonać internetowej rezerwacji stolika.
**Rezerwuj:

www.restaurantweek.pl

**

Każda odsłona Restaurant Week posiada swój temat przewodni. Nadchodząca edycja w całości dedykowana jest promocji szacunku do jedzenia oraz sposobów ograniczenia marnotrawionych resztek.

W Festiwalu weźmie udział niemalże 400 najlepszych restauracji w kraju z 35 miast. Wiele z nich przygotowało na Festiwal specjalne popisowe menu oparte na filozofii zero-waste.

- Każdego roku marnuje się ponad 1/3 światowej żywności. Każdy z nas wyrzuca rocznie około 200 kg jedzenia. Festiwal Restaurant Week odbywa się więc w duchu #RespectFood. Formuła rezerwacji na Festiwal sprawia bowiem, że zgodnie z zasadami zero-waste w czasie jego trwania nie marnuje się ani trochę żywności. Restauracje uczestniczące w festiwalu znają wcześniej liczbę gości i ich menu za pomocą inteligentnego systemu wcześniejszych rezerwacji w internecie. Dzięki temu restauracje w bezprecedensowym wymiarze i skali mają możliwość planowania zakupu i wykorzystania składników - informują organizatorzy.

Na czym polega koncepcja zero waste?

Wideo

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3