Odpowiednia dieta jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jednym z podstawowych jej składników są bogate w sterole migdały. Warto spożywać również jabłka, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL i wzmacniają naczynia krwionośne, a także jagody – bogate źródło przeciwutleniaczy, które wspomagają rozkład tłuszczów i cholesterolu przez wątrobę. Zamiast produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak tłuste mięso i pełnotłusty nabiał, warto włączyć do diety chude mięso i wędliny, odtłuszczony nabiał, a także ryby, np. łososia. Należy również pamiętać o roślinach strączkowych, które dostarczają organizmowi białka i witamin z grupy B.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?