Jak powiedział MMce pan Łukasz pracujący w Cukierni Pellowski, już teraz powoli rozpoczyna się wypiek pączków na jutro. Cukiernia przygotowuje około 100 tysięcy pączków z różnym nadzieniem. Najpopularniejsze są tradycyjne pączki z dżemem różanym i dużą ilością lukru, ale w ofercie są też z nadzieniem toffi, budyniem czy adwokatem. Pączki sprzedają się w sklepach i cukierniach, ale są także rozwożone bezpośrednio do firm.
Jak przygotować najlepsze pączki? Cukiernicy mają swoje tajemnice. Podobno pączki najlepiej smażyć na smalcu, do ciasta dodać trochę spirytusu, a mleko zmieszać z gęstą śmietaną.
Jedno jest pewne - kulka słodkiego ciasta drożdżowego z jeszcze słodszym nadzieniem i polewą lub posypką z cukru, smażona na głębokim tłuszczu, wzbudza pozytywne emocje u wszystkich.
Czytaj też:
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?