Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek: Pączki na jutro prawie gotowe

Oliwia Piotrowska
Oliwia Piotrowska
Tradycyjnie w ostatni czwartek karnawału objadamy się słodkościami. Faworki, ciasta, pączki z różnym nadzieniem - cukiernicy przygotowują już tradycyjną słodką wyżerkę.

Jak powiedział MMce pan Łukasz pracujący w Cukierni Pellowski, już teraz powoli rozpoczyna się wypiek pączków na jutro. Cukiernia przygotowuje około 100 tysięcy pączków z różnym nadzieniem. Najpopularniejsze są tradycyjne pączki z dżemem różanym i dużą ilością lukru, ale w ofercie są też z nadzieniem toffi, budyniem czy adwokatem. Pączki sprzedają się w sklepach i cukierniach, ale są także rozwożone bezpośrednio do firm.

Jak przygotować najlepsze pączki? Cukiernicy mają swoje tajemnice. Podobno pączki najlepiej smażyć na smalcu, do ciasta dodać trochę spirytusu, a mleko zmieszać z gęstą śmietaną.

Jedno jest pewne - kulka słodkiego ciasta drożdżowego z jeszcze słodszym nadzieniem i polewą lub posypką z cukru, smażona na głębokim tłuszczu, wzbudza pozytywne emocje u wszystkich.

 

 

Czytaj też:

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto