W tegorocznym VIII Konkursie Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy wzięło udział siedem Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu gdańskiego: KGW Osice (gmina Suchy Dąb), KGW Rzeczpospolita Babska Wiślinka (gmina Pruszcz Gdański), KGW Kiezmark (gmina Cedry Wielkie), KGW Lisewianki z Lisewca (gmina Kolbudy, KGW z Przywidza, KGW Gołębiewko (gmina Trąbki Wielkie), KGW z Różyn (gmina Pszczółki) oraz Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie Oddział w Pruszczu Gdańskim (gmina miejska Pruszcz Gdański). W tym roku każda z ekip na konkurs musiała przygotować: w kategorii potrawa - śledź smażony w zalewie, wypiek - świąteczny sernik. Ocenie jurorów podlegał także wystrój stołu bożonarodzeniowego.
Zobacz także: Ręcznie robione bombki, choinki, stroiki, biżuteria na Targowiskowym Jarmarku Rękodzieła w Pruszczu Gdańskim - GALERIA ZDJĘĆ
Każdy stół by inny, każda potrawa była inaczej przyrządzona. Korzystano ze sprawdzonych przepisów, takich jak ponad stuletni przepis na sernik praprababci jednej z pań z KGW z Kiezmark, jak i bardziej nowoczesnych, jak zupa migdałowa - pań z KWG Rzeczpospolita Babska Wiślinka. Uczestnicy konkursu oprócz potraw konkursowych, jak śledź smażony w zalewie i sernik, przygotowali mnóstwo innych dań, które mogą się znaleźć na bożonarodzeniowym stole.
- Przepis, według którego przygotowałyśmy konkursowy sernik jest u jednej z naszych pań jest od 120 lat - mówi Anna Kunkowska, z KGW Kiezmark. - Tak samo, jak przepis na piernik. Praprababcia naszej koleżanki z Koła pracowała na dworze i przepis ten był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto na ten piernik leżakuje miesiąc.
Panie z KGW Rzeczpospolita Babska Wiślinka postawiły na tradycję i nowoczesność.
- Nasza nowość w tym roku to zupa migdałowa i pasztet z karpia - mówi Izabela Adamowicz z KGW Wiślinka. - Tradycyjnie jest też m.in. łosoś w zalewie i jako dodatek nasz przetwór - pomarańcza w zalewie cynamonowo-anyżowo-goździkowej z imbirem, kluski z makiem i ryba po grecku.
Zobacz także: Spotkanie wigilne w Pruszczu Gd. Burmistrz wręczył nagrody, statuetki, w tym Samarytanina Roku - ZDJĘCIA, WIDEO
Pod ciężarem potraw uginał się także stół Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego oddział w Pruszczu Gdańskim.
- Mamy śledzia w śmietanie, pasztet pieczony, bigos postny z kapustą i grzybami z odrobiną cynamonu, łososia w zalewie, sałatkę z kurczakiem i ananasem - wymienia Teresa Mejna z ZK-P w Pruszczu Gdańskim. - Nie mogło zabraknąć kompotu z suszu, który na Kaszubach musi być na wigilijnym stole. Jest też choinka z pierniczków. Korzystaliśmy z naszych, starych przepisów.
Koło Gospodyń z Przywidza zaakcentowało w swojej bożonarodzeniowej kompozycji stołu 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości.
- W takim roku nie mogło zabraknąć narodowych akcentów - mówi Irena Lel-Poniatowska z KGW Przywidz. - Mamy m.in. kotyliony, które mówią, że jesteśmy patriotkami. Mamy świąteczne ozdoby w barwach biało-czerwonych.
- Wszystkie nasze ozdoby są robione przez panie z naszego koła. Spotykamy się, prowadzimy rozmowy i przy okazji coś robimy. Na naszym stole mamy wszystkie potrawy potrzebne na święta i wigilię. Mamy świąteczne ciasta - piernik, makowiec oraz pierniczki z witrażykami.
Panie z KGW Różyny, oprócz tradycyjnych potraw, miały także dania z mięsem dzika i sarny.
- Mamy koleżanki, których mężowie są myśliwymi, stąd pomysł na dania z tym rodzajem mięsa - mówi Elżbieta Stręciwil z KGW Różyny. - Szczególnie polecamy śledzia z żurawiną i pierniczki na miodzie. Jako że jesteśmy z gminy Pszczółki używamy dużo tego zdrowego i smacznego miodu. Do tego wszystkiego naleweczka i swojska kiełbaska.
Czy coś jeszcze mogło nas zaskoczyć? Oczywiście! Sernika z ziemniakami pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Lisewca.
- Przygotowałyśmy m.in. gołąbki z kaszą i kapustą, barszcz czerwony na zakwasie, rybkę z ananasem i porem, roladę z makiem i sernik z ziemniakami - wylicza Ewa Moskwa z KGW Lisewianki.
Podczas wydarzenia z koncertem wystąpił gdański zespół wokalno-instrumentalny - Cappella Gedanensis, który utworami kolędowymi wprowadził przybyłych w świąteczny klimat. Goście mogli także spróbować zupy rybnej przygotowanej przez jednego z jurorów konkursu - szefa kuchni Restauracji „Harmonia” w Gdańsku Mikołaja Gileckiego.
Zobacz: VIII Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy w Trąbkach Wielkich
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?