- Jesteśmy przygotowani na nakarmienie kilkuset osób. Mamy również ok. 600 paczek żywnościowych do rozdania z prowiantem na kolejne dni - mówił Piotr Dzik, miejski radny i restaurator, który organizuje akcję razem z Polską Izbą Gospodarczą Restauratorów i Hotelarzy.
W namiotach rozstawionych na Targu Węglowym czekał gorący żurek, bigos, pyzy, śledzie i oczywiście biała kiełbasa. Były też sałatki, mazurki oraz 2 tysiące jaj na twardo.
- Przygotowaliśmy to, co normalnie pojawia się na każdym świątecznym stole- wskazywał Piotr Dzik.
Prezydent Paweł Adamowicz powitał zebranych i złożył im życzenia.
- Na początek proszę o gorące brawa dla tego faceta!- zaapelował wskazując na radnego Dzika - On od 25 lat organizuje te śniadania. To już ćwierć wieku - powiedział Adamowicz.
Koszyk z pokarmami poświęcił ks. prałat Ireneusz Bradtke. - Oby te święta były dla was świętami bożego błogosławieństwa - powiedział.
Mieszkańcy, którzy pojawili się na śniadaniu, podkreślali, że to dla nich spore wsparcie. - Jestem tu z dziećmi co roku. Nie stać nas, żeby w domu przygotować tyle dobrych rzeczy- mówiła jedna z kobiet. Każdy z chętnych, mógł zabrać na wynos porcję zupy, czy bigosu.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?