(© Piotr Hukało)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Zamiast wyrzucać produkty, których data ważności powoli dobiega końca, oddajmy je do Trójmiejskiego Banku Żywności. Nie tylko pomożemy w ten sposób potrzebującym, ale i zadbamy o nasze środowisko.

- Przyjmujemy produkty zamknięte, długoterminowe, jak np. konserwy, puszki, ryż, makaron, mąka, słodycze. Wszystkie dary można przynosić zaraz po świętach do naszego biura, które mieści się przy al. Gen. Hallera 239 w Gdańsku Brzeźnie. Tam w godzinach 8-16 przyjmą je nasi pracownicy. Następnie trafią do osób potrzebujących. Warto zdobyć się na taki gest - zachęca Michał Chabel, prezes Banku Żywności w Trójmieście.


Statystyki niestety są nieubłagane. Osób potrzebujących, tylko na Pomorzu, jest wciąż bardzo dużo.
- Sami wspieramy ok. 15 tys. takich osób. Dlatego jeszcze raz apelujemy: nie wyrzucajmy jedzenia, tylko podzielmy się nim z innymi. Aby nawet już po świętach umilić im życie - dodaje prezes Chabel.

Marnowanie żywności na Pomorzu.Najwięcej wyrzucamy chleba [INFOGRAFIKI]


Oddając jedzenie do Trójmiejskiego Banku Żywności nie tylko pomożemy najuboższym, ale i zadbamy o środowisko. Jak pokazują statystyki, wciąż marnujemy ok. 1/3 żywności, którą kupujemy.
- To tak, jakbyśmy weszli do sklepu, kupili trzy torby pokarmów, a po wyjściu ze sklepu jedną od razu wyrzucili do śmietnika. Lepiej tego nie robić. Warto pomyśleć, że dzięki temu będziemy mieli o 30 proc. lepsze środowisko – słyszymy w Banku Żywności w Trójmieście.

Urząd miasta

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!