Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Trójmiejski Bank Żywności apeluje: Nie wyrzucajmy jedzenia po świętach

Ewa Andruszkiewicz
Zamiast wyrzucać produkty, których data ważności powoli dobiega końca, oddajmy je do Trójmiejskiego Banku Żywności. Nie tylko pomożemy w ten sposób potrzebującym, ale i zadbamy o nasze środowisko.

- Przyjmujemy produkty zamknięte, długoterminowe, jak np. konserwy, puszki, ryż, makaron, mąka, słodycze. Wszystkie dary można przynosić zaraz po świętach do naszego biura, które mieści się przy al. Gen. Hallera 239 w Gdańsku Brzeźnie. Tam w godzinach 8-16 przyjmą je nasi pracownicy. Następnie trafią do osób potrzebujących. Warto zdobyć się na taki gest - zachęca Michał Chabel, prezes Banku Żywności w Trójmieście.

Statystyki niestety są nieubłagane. Osób potrzebujących, tylko na Pomorzu, jest wciąż bardzo dużo.
- Sami wspieramy ok. 15 tys. takich osób. Dlatego jeszcze raz apelujemy: nie wyrzucajmy jedzenia, tylko podzielmy się nim z innymi. Aby nawet już po świętach umilić im życie - dodaje prezes Chabel.

Marnowanie żywności na Pomorzu.Najwięcej wyrzucamy chleba [INFOGRAFIKI]

Oddając jedzenie do Trójmiejskiego Banku Żywności nie tylko pomożemy najuboższym, ale i zadbamy o środowisko. Jak pokazują statystyki, wciąż marnujemy ok. 1/3 żywności, którą kupujemy.
- To tak, jakbyśmy weszli do sklepu, kupili trzy torby pokarmów, a po wyjściu ze sklepu jedną od razu wyrzucili do śmietnika. Lepiej tego nie robić. Warto pomyśleć, że dzięki temu będziemy mieli o 30 proc. lepsze środowisko – słyszymy w Banku Żywności w Trójmieście.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto