Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W pomorskich szpitalach źle karmią! Sanepid zbadał 11 jadłospisów

Ewelina Oleksy
To zdjęcie posiłku przysłała nam w ubiegłym roku Czytelniczka, której dziecko leczyło się w jednym z gdańskich szpitali
To zdjęcie posiłku przysłała nam w ubiegłym roku Czytelniczka, której dziecko leczyło się w jednym z gdańskich szpitali archiwum prywatne
Kto choć raz leżał w szpitalu, ten wie, że jedzenie tam podawane do najlepszych nie należy. Przesolone zupy, papki ze zmielonego mięsa, rozgotowane parówki czy kawałki tłustego pasztetu to tylko niektóre ze szpitalnych klasyków, które serwowane są pacjentom. Błędy w żywieniu pacjentów wytknął pomorskim szpitalom sanepid.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku przyjrzała się, co i jak serwuje się chorym.

- Z ocenionych 11 jadłospisów obejmujących 10 kolejnych dni, w 10 stwierdzono nieprawidłowości, takie jak: małe urozmaicenie posiłków, zbyt mała ilość owoców i warzyw, brak w diecie mlecznych napojów fermentowanych, brak źródła pełnowartościowego białka w posiłkach, zbyt duży udział w diecie czerwonego mięsa i jego przetworów, a także podaż przetworów mięsnych o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, np. parówki, mortadela, wątrobianka, salceson, itp. W trzech szpitalach stwierdzono brak dostępnej dla konsumenta informacji, jakie substancje lub produkty powodujące alergie bądź reakcje nietolerancji znajdują się w przygotowanych posiłkach - informuje Anna Obuchowska, rzecznik pomorskiego sanepidu.

Kontrola wykazała też, że szpitalne posiłki mają zaniżoną ilość wapnia oraz zaniżoną ilość witaminy C. - W 10 szpitalach pobrano próbki posiłków obiadowych do analizy laboratoryjnej. W próbkach z trzech szpitali stwierdzono zaniżoną wartość energetyczną posiłków obiadowych. Ponadto wszystkie zbadane posiłki obiadowe charakteryzowały się zawyżoną ilością soli - wskazuje Obuchowska.

Ponadto sanepid na trzy z 11 skontrolowanych szpitali nałożył obowiązek poprawy stanu technicznego pomieszczeń i wyposażenia bloków kuchennych. Do dyrekcji skontrolowanych szpitali przesłano szczegółowe oceny żywienia pacjentów.

- Jakość żywienia pacjentów szpitali, w tym wdrożenie działań mających na celu poprawę żywienia będą regularnie kontrolowane przez służby sanitarne - mówi Obuchowska.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto