18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Wegetarianizm zmniejsza ryzyko choroby jelit!

abcZdrowie.plZaktualizowano 
by ** RCB ** (flickr)
Wegetarianizm, polegający na braku mięsa w diecie, niesie organizmowi wiele korzyści. Jedną z nich jest korzystny wpływ na układ pokarmowy. W jaki sposób dieta wegetariańska obniża ryzyko chorób jelit?

Dieta wegetariańska składa się przede wszystkim z owoców, warzyw, tłuszczów roślinnych, warzyw strączkowych, orzechów oraz nasion, a więc produktów bogatych w cenne witaminy, minerały, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. Nic więc dziwnego, że wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowia ludzkiego. Jedną z korzyści niesionych przez wegetarianizm jest niższe ryzyko zapalenia uchyłków jelit.

Wegetarianizm a zdrowie jelit

Choroba uchyłkowa jelit powoduje ból brzucha, nudności, wymioty, skurcze, zatwardzenia i gorączkę. To schorzenie układu trawiennego dotyka w szczególności osoby spożywające dietę ubogą w błonnik, a bogatą w mięso. Zapalenie uchyłków jelit uważane jest za chorobę cywilizacyjną świata zachodniego, gdzie spożywa się szczególnie dużo mięsa.

W badaniu przeprowadzonym przez brytyjskich naukowców z Oxfordu analizie poddano związek pomiędzy spożyciem błonnika przez wegetarian a ryzykiem rozwoju choroby jelit. W badaniu uwzględniono dane dotyczące blisko 47 000 ludzi, spośród których ok. 15 000 nie spożywało mięsa. Badacze określili odsetek zachorowań oraz śmierci wynikających z choroby. Stwierdzili, że spośród 812 osób, które zapadły na zapalenie uchyłków jelit, 6 pacjentów zmarło.

Specjaliści wzięli pod uwagę wiele czynników, które mogły wpłynąć na wyniki badań, takich jak współczynnik masy ciała BMI, spożycie alkoholu czy palenie papierosów. Okazało się, że osoby spożywające dietę wegetariańską obarczone były o 30% niższym ryzykiem choroby uchyłkowej jelit niż pozostali uczestnicy badania. Co więcej, naukowcy ukazali, że ludzie spożywający znaczne ilości błonnika – ok. 25 g dziennie – rzadziej leczeni byli szpitalnie oraz umierali w wyniku choroby, niż osoby konsumujące jedynie ok. 14 g błonnika.

Profilaktyka chorób jelit

Choroby uchyłków jelit uniknąć można poprzez spożywanie owoców i warzyw bogatych w błonnik. Dzienna dawka tego związku wynosić powinna ok. 25-35 g. Warto włączyć do diety także produkty o niskiej zawartości tłuszczu. Podobna dieta w znaczący sposób obniża ryzyko nowotworów i chorób serca.

Profilaktyka zapalenia uchyłków jelit obejmuje również ograniczone spożycie czerwonego mięsa i innych produktów, które prowadzić mogą do stanu zapalnego w organizmie. Do diety stopniowo włączać należy natomiast otręby, które redukują ból i chronią przed zaparciami. Należy także pamiętać o regularnych ćwiczeniach.

Zalety i wady diety wegetariańskiej

Dieta wegetariańska nieść może wiele korzyści, takich jak niska zawartość kalorii w posiłkach, duża zawartość witaminy C oraz odpowiedni stosunek sodu do potasu. Jak dowodzą specjaliści, wegetarianie rzadziej doświadczają otyłości i nadwagi niż osoby spożywające mięso. Obarczeni są oni także mniejszym ryzykiem cukrzycy, zawału serca, nadciśnienia, udaru mózgu i, jak wspomniane powyżej, chorób układu trawiennego. Pokarm karmiących piersią wegetarianek ubogi jest w substancje szkodliwe dla zdrowego rozwoju niemowlęcia.

Dieta wegetariańska powinna być stosowana z rozwagą. Osoby rezygnujące z mięsa mogą mieć bowiem problem z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania energetycznego i małą ilością pełnowartościowego białka w posiłkach. Często mają do czynienia z niedoborami witamin B12 i D, cynku, żelaza i wapnia. Niewłaściwie skomponowana dieta prowadzić może do anemii, krzywicy, niedostatecznej mineralizacji kości czy nieregularnych miesiączek. Problemy diety wegetariańskiej dotyczą także dzieci, które częściej niż ich rówieśnicy cierpią na niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza i witaminy B12, zaburzenia rozwoju psychofizycznego i krzywicę.

Wsparcie redakcyjne od:

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Wegetarianizm zmniejsza ryzyko choroby jelit! - Gdańsk Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3