Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Właściwa dieta to podstawa

Anna_Kwiecień
Anna_Kwiecień
Właściwa dieta to podstawa. Według dietetyków powinniśmy zjeść codziennie 2 porcje owoców i 3 porcje warzyw. Dostarczają one naszemu organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych i błonnika.

Więcej o zdrowiu i urodzie w blogu Anny Gawriołek **więcej**

O tym, że warto jeść owoce i warzywa wie każdy, ale mało kto je ich wystarczającą ilość.

- W ciągu dnia powinniśmy zjeść 3 porcje warzyw i przynajmniej 2 sztuki owoców – mówi Grażyna Podlaszewska, dietetyczka z Artplastica. - Niestety bardzo często nasza dieta jest uboga w dary natury.

Warto to zmienić bo warzywa i owoce są dla nas zbawienne. Są bogate w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu witaminy i składniki mineralne.

- Większość owoców to wartościowe źródło witaminy C czyli kwasu askorbinowego – mówi dietetyczna. – Zawierają ją papryka, brukselka i kapusta.

Braki witaminy E uzupełnią brokuły, szparagi, sałata i szpinak. Gdy brakuje nam witaminy A sięgnijmy po dynie, botwinkę i marchew. Znajdziemy ją też w brzoskwiniach, morelach i śliwkach.

Jednak warzywa i owoce to nie tylko źródło witamin. Dary natury zawierają także błonnik.

- Spożywany w surowych warzywach obniża przyswajanie tłuszczu – twierdzi dietetyczna. - Dieta bogata w błonnik pokarmowy obfituje dodatkowo w witaminy antyoksydacyjne, które odgrywają szczególną rolę w zachowaniu zdrowia. U osób spożywających dużo warzyw odnotowuje się rzadsze występowanie nowotworu.

We wszystkim należy jednak zachować umiar. Zbyt duża ilość błonnika w diecie może spowodować biegunkę.

- Z błonnikiem obecnym w warzywach i owocach ściśle związany jest kwas hitynowy, który obniża wchłanianie wapnia, żelaza i cynku, dlatego zgodnie z zaleceniami światowej organizacji zdrowia ilość błonnika w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić 27- 40g – twierdzi dietetyczka.

Warzywa i owoce to samo zdrowie. Jednak nie wszystkie z nich są wskazane, gdy chcemy schudnąć.

- W okresie odchudzania nie należy jeść gotowanej marchewki, która w przetworzonej postaci staje się „bombą kaloryczną” – mówi . – Gdy chcemy zrzucić kilka kilogramów powinniśmy ograniczyć jedzenie buraczków i wysokokalorycznych owoców, takich jak banan, winogrona, arbuz.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecin.naszemiasto.pl Nasze Miasto