Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybieramy najlepszą pizzę!

Redakcja
W konkursie na pizza-ucztę od Pizza Brothers przyszedł czas na ...
W konkursie na pizza-ucztę od Pizza Brothers przyszedł czas na ... richardaiulia
W konkursie na pizza-ucztę od Pizza Brothers przyszedł czas na głosowanie. Teraz Wy wybieracie najsmaczniejszą pizzę!

Konkursowe zadanie polegało na przedstawieniu własnego przepisu na pizzę i nazwanie jej. Jak smakowite są to przepisy – przekonacie się czytając je poniżej. Może spróbujecie zrobić pizzę według pomysłu naszych Użytkowników? Podzielcie się koniecznie wrażeniami.

We wtorek upłynął termin zgłaszania konkursowych przepisów. Teraz rozpoczynamy głosowanie. Każdy zarejestrowany Użytkownik serwisu MM Moje Miasto Poznań ma do dyspozycji 6 punktów, które musi rozdzielić według zasady 1 miejsce – 3 pkt., drugie - 2, trzecie – 1. Może także przyznać jedynie punkty za na przykład pierwsze, albo trzecie miejsce.

Punktów za miejsca nie można łączyć, ani dzielić.

I dwa najważniejsze zasady konkursu – autorzy konkursowych przepisów nie mogą głosować na swoje pizze, a prawo do oddania głosu mają Ci Użytkownicy MM Moje Miasto Poznań, którzy zarejestrowali się w serwisie najpóźniej we wtorek, 1 września.

Na głosowania macie dużo czasu, bo aż do niedzieli, 25 września włącznie – możecie przepisy wypróbować i dopiero wtedy oddać swoje głosy.

Osoba, której przepis otrzyma najwięcej głosów wygra dostawę ośmiu pizz z napojami z pizzerii Pizza Brothers!

10 wyróżnień (koszulka i voucher na pizzę – do odbioru w Pizza Brothers) przyzna redakcyjne jury wśród wszystkich zgłoszonych przepisów.

A oto wszystkie zgłoszone przepisy - w kolejności dodawania wpisów:

Górski smak
autor: emuszka27

Oryginalna pizza na grubym cieście ze szparagami, kozim serkiem , mozzarellą , czarnymi oliwkami i świeżo zmielonym pieprzem.


Szaleństwo Torii
autor: Aneczka161

skład pizzy: sos na dół pizzy < koncentrat wymieszany z bazylią> pieczarki salami ogórek pomidor kukurydza groszek oliwki prażona cebulka ser


Poznaniara
autor: richardaiulia

Pizza której inspiracją jest ser smażony taki jak babcia robiła ;p

ciasto
400g mąki z pełnego przemiału
sól 30g świeżych drożdży
125ml ciepłej wody
2 łyżki oliwek
odstawiamy i zakrywamy jakąś ścierka i na antrejke jak ciepło wystawiamy

wierzch
ser typu parmezan
a na wierzch wuchtę naszego pysznego smażonego aby się ładnie rozpuścił i (trzeba go samemu zrobić z białego sera od gospodyni spod poznania! ) nadał smaku
6 ząbków czosnku grubo posiekanych
100g wędzonki krotoszyńskiej pokrojonej w paseczki
12 grzybków zakonserwowanych, pokrojonych w ćwiartki
doprawić sola pieprzem oraz tymiankiem

sos pomidorowy przygotować teraz z pysznych świeżych pomidorów na cały rok ale to juz inna historia...


Dar Morza
autor: Cwaniak

Pizza na grubym cieście. Na dole sos pomidorowy. Na niego kładziemy ser mozarella. Na wierzch dodajemy kalmary, krewetki, ośmiorniczki, dokładamy parę grzybków mun, a wszystko posypujemy rucolą.


Pizza Tajska
autor: tomashko

Filet z indyka kroimy w cienkie paski i marynujemy maksymalnie 10 min. (skład marynaty : 1 łyżka sosu chilli, 2 łyżki sosu sojowego , 1 łyżka octu balsamicznego, odrobinę oleju sezamowego) . W tym czasie ciasto na pizzę smarujemy ketchupem doprawionym odrobiną chilli i sosem śliwkowym i lekko podpiekamy. Paseczki mięsa smażymy bez tłuszczu i lekko ciepłe wrzucamy na pizzę. Kiedy całość się upiecze i przestygnie dodajemy pokrojonego wcześniej na długie paski ogórka sałatkowego , pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę , piórkami czerwonej cebuli , świeżym imbirem pociętym "w zapałkę" .Całość posypać listkami kolendry i uprażonym sezamem.
Smacznego :D


Kocia fantazja
autor: ilmasz

CIASTO:
2 szklanki mąki
1/2 kostki drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
szklanka wody
szczypta soli

SOS:
1 mały koncentrat pomidorowy
2 ząbki czosnku
szczypta przyprawy do dań włoskich
2 łyżki stołowe oliwy
szczypta soli i pieprzu

DODATKI:
tuńczyk
szynka
pieczarki
ser żółty
cebulka

Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce. Zabieramy się za sos:). Odrobinę oliwy rozgrzewamy na patelni, dodajemy koncentrat pomidorowy, rozgnieciony czosnek, przyprawę do dań włoskich, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy sos do ostygnięcia. Pieczarki z cebulka przesmażamy na małej ilości masła.

Ciasto formujemy, smarujemy sosem pomidorowym. Obkładamy dodatkami pokrojonymi według uznania. Pizzę pieczemy przez 25 min. w piekarniku nagrzanym na 180 st. C. Smacznego!

p.s. Dobrze jak w przygotowaniach asystuje nam nasz zwierzak, żaden skrawek szynki czy tuńczyka się nie zmarnuje:).

Da Ma pizza
autor: Marcin 1973

Dawno temu, w studenckich czasach , pracowałem w znanej, nie-sieciowej pizzerii w Warszawie.
Miejsce było kultowe, odwiedzane tłumnie, dziennie „wychodziło” kilkaset pizzy z pieca.
Tajemnica tego miejsca i jego największym „smaczkiem” był, nie tak jak gdzie indziej szef kuchni, tylko… syf w kuchni.  Wołający o pomstę do nieba i Sanepidu.

Niebo nie ingerowało, Sanepid wizytował, ale do kuchni jakoś nie zachodził, zwykle takie kontrole kończyły się krótka rozmową z menadżerem i oczywiście urzędnik niczego nie brał... do ust.
Ponieważ każdy pracownik miał prawo zrobić sobie dziennie jedną, swoją własną pizzę, każdy miał, jak w jakiejś koszernej kuchni , swoją osobną miseczkę ze swoim sosem, swoim serem i swoimi czystymi, świeżymi, własnoręcznie przygotowanymi dodatkami.

Z mis gości nikt nie korzystał. (oprócz gości i much). Pamiętam tylko, że była to dla mnie, wtedy, praca wymarzona. Pracowałem 2-3 godziny kilka dni w tygodniu, wrzucałem składniki na ciasto do maszyny mieszającej, ciachałem warzywa na sałatki, a przede wszystkim, raz dziennie - robiłem sobie sam, mega wielka pizzę. Stałem się jej smakoszem. Dla studenta, oszczędzającego każdy grosz był to pizzowy raj! Tylko jeść, nie umierać...

Ale nie o tym miałem pisać… Miałem podać przepis.

Oto wypracowany precyzyjnie, prawdziwy, mój autorski:

Proporcje na 1 osobę
Szklanka mąki , oliwa z oliwek ( łyżka, )
Łyżeczka rozczynionych w odrobinie ciepłego mleka drożdży ze szczyptą cukru (tajnik )
Sól

Ciasto zarabiamy, odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ścierka, niech podrośnie.
Prawdziwa włoska musi być rozwałkowana cieniutko, tak robimy.
I teraz szaleństwo dodatków, najpierw sos pomidorowy, (najlepiej z włoskiej pulpy w kartoniku ) sól, cukier kapka oliwy i aromatyczne oregano.
Następnie ser, koniecznie twarda mozzarella, na to cienkie plasterki ostrawego salami, następnie marynowane wcześniej w oliwie pieczarki, i szpinak z czosnkiem, może być surowy, mrożony.
Wkładamy do pieca 200 stopni 20 min, ma być jak wafel sztywna i chrupka
Na 10 min przed końcem dokładamy kawałki sera lazur, żeby sie nie spalił, on daje takiego fajnego smaczku.

Musze dodać ze nazwa pochodzi stąd, że koledzy którzy mnie tłumnie odwiedzali od progu wołali Da Ma pizza! Dawaj Marcin twoją pizzę.

P.S. O butelce dobrego wina wspominać chyba nie muszę, przed czy też po ,nie ma znaczenia. Dobre wino to dobre wino.



Pizza po polsku

autor: Żakanaka

Moja pizza to typowa polska pizza , której nigdzie poza moim domem nie spotkacie. Ponieważ jestem mistrzynią drożdżowego ciasta robie ja tak jak każde drożdżowe ciasto, tylko bez dodatku cukru.
Wygląda to tak, że bierzemy:
1 kg dobrej mąki
3/4 kostki masła
5 jaj
10 dkg drożdży
1 łyżeczki soli

Robimy zaczyn z drożdży, mieszamy z wodą szczyptą cukru, zostawiamy do wyrośnięcia
Mieszamy zaczyn z mąką, rozpuszczonym, wystudzonym tłuszczem, jajami ,solimy.
Wyrabiamy ręką ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia. W kuchni musi być ciepło , to nic że pot nam kapie z czoła, o to właśnie chodzi.

Kiedy rośnie z kilograma pieczarek i 3 cebul robimy przesmaczne pieczarki duszone używając oczywiście masła, nie oliwy. Solimy na końcu, łatwo przesolić. Studzimy, ale maja zostać ciepłe.

Na posmarowaną blachę, największą jaką mamy w domu ,delikatnie tłustą ręką żeby sie nie kleiło, wykładamy ciasto. Smarujemy je dobrym koncentratem pomidorowym (też lepiej żeby nie był zimny), na to wykładamy suto pieczarki. Na wierzch dajemy taki ser i tyle ile lubimy.
Pieczemy 60 min w temp 180 stopni. Sprawdzamy patykiem czy jest suche zanim wyjmiemy, Nie ma strachu że będzie zakalec bo podajemy gorące.
Pizza po polsku ma wyjść wysoka z i pulchna
Jeszcze się nie zdarzyło żeby kwadrat 10 na 10 komuś wystarczył ale więcej niż dwa nikt nie zje.
Na marginesie dodam ze tak samo robi sie placek ze śliwkami tylko ze dodajemy szklankę cukru a zamiast pieczarek , wiadomo słodkie węgierki, oczywiście lekko ciepłe. Tajemnice mojej babci , zawsze ciepło dookoła no i jak ciasto słodkie to szczypta soli, a jak wytrawne to cukru.


Zabiegany kurcok
autor: szymon86

Pizza na cienkim cieście. Na dole sos pomidorowo-ziołowy. Na wierzch ser, przyprawy, kurczak, cebula, pieczarki, natka pietruszki, wędzony kurczak, szczypiorek

Pizzowy zawrót głowy (koniecznie na grubym cieście)
autor: aniabart11

CIASTO:
2,5 szklanki mąki
3dkg drożdży
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki wody
szczypta soli
łyżeczka cukru
1 jajko
Drożdże rozgnieść, połączyć z odrobiną ciepłej wody (wrzątek wykluczony) i na chwilę odstawić. Resztę składników wymieszać, a następnie dodać drożdże. Całość odstawić w ciepłe miejsce na 30min, najlepiej przykryć lnianą ściereczką. Kolejny krok to posmarowanie blachy margaryną i nałożenie ciasta (można je posmarować keczupem bądź koncentratem pomidorowym).

POZOSTAŁE SKŁADNIKI;
pieczarki, kiełbaska i cebulka- delikatnie podsmażone na patelni,
plasterki pomidora
plasterki ogórka kiszonego
paseczki czerwonej papryki
starty ser żółty

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, sprawdzać szpatułką czy ciasto już upieczone (zacząć po minimum 20 min).

SOS CZOSNKOWY
Do kubeczka śmietany dodać 4 łyżki majonezu i tyle ząbków czosnku ile ktoś lubi.

CAŁOŚĆ;
PALCE LIZAĆ


Oliwkowy łosoś
autor: kuckuck

W skrócie:
Cienkie ciasto, sos pomidorowy z chili, czosnkiem i ziołami, na wierzch łosoś, oliwki, papryka, cebula, koperek i pieprz.

Ciasto:
Robione na oko. Ok. 0,5 kg mąki, pół kostki skruszonych drożdży, szklanka wody, odrobina soli, 3 łyżeczki oliwy.
Zagnieść. W razie potrzeby dodać wody bądź mąki. Ciasto ma się nie kleić do rąk. Wyrobione odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Ja podzieliłam je na cztery części i każdą pizzę przyozdobiłam innymi dodatkami.

Sos:
Przygotowany z domowego przecieru. Miał on dość wodnistą konsystencję, więc został odparowany, wymieszany z połową zielonej papryczki chili drobno posiekanej, dwoma 'sprasowanymi' ząbkami czosnku, świeżą i suszoną bazylią oraz odrobiną majeranku. W efekcie i tak bardziej wodnisty niż kupny.

Wierzch:
Jak już wspomniałam zrobiłam cztery różne wierzchy, ale moim faworytem jest pizza z łososiem. Zużyłam ok. 100g wędzonego łososia sałatkowego, pół papryki, cebulę pokrojoną w krążki oraz kilka oliwek. Wszystko to położyłam na cieniutkie ciasto pokryte sosem. Całość posypałam suszonym koperkiem oraz pieprzem. Na sam wierzch ser. Na jednej połowie dałam ser żółty, na drugiej małe kuleczki mozzarelli z zalewy pocięte na pół.

Piec w temp. ponad 200st C, aż do przyrumienia.
Smacznego!


Sombrero
autor: digesta

czasami robimy tę pizzę w domu z chłopakiem (z racji tego, że nie możemy jej dostać w żadnej z poznańskich pizzerii) i wychodzi naprawdę mistrzowska :)

ciasto smarujemy sosem salsa i dodajemy składniki:

mięso mielone
ser żółty
pokrojone papryczki jalapeno
chipsy nachos (najlepiej o smaku chilli)

chcieliśmy dodać jej zdjęcie, więc z myślą o konkursie zrobiliśmy ją wczoraj, jednak tak niesamowite zapachy wydobywały się z piekarnika, że z prędkością światła zaczęliśmy ją jeść i... zapomnieliśmy :) pozdrawiamy!


Salam'andra
autor: paula8888

Jako studentka smakuje wiele rodzajów pizz: pizze zamawiane z pizzerii, pizze z zamrażalki, ale zdecydowanie najbardziej ubóstwiam pizze własnej roboty. W gronie moich znajomych boją one niezwykłą popularność, są stałymi gośćmi każdej imprezy. Tak jak dużo osób w naszej paczce, tak dużo najrozmaitszych przepisów, bo każdy ma swój: idealny" i "najlepszy" przepis na pizze:) I ja nie jestem odmieńcem, gdy impreza odbywa się u mnie to ja staję się ekspertem od pizzy:)

Mój przepis jest łatwy... no ale co najważniejsze efekt mojej pracy jest zawsze powalający, a otrzymana pizza przypada do gustu najbardziej wybrednym kubkom smakowym:) Ale przejdźmy do rzeczy:
Aby sporządzić pyszne i chrupiące ciasto musimy posiadać niezbędne składniki, ale po kolei: na początku nalewamy do szklanki ciepłą wodę - wlewamy do miski...następnie wsypujemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Do tego dolewamy 6 dużych łyżek oleju, po czym dokładamy 2,5 dag drożdży, a więc 1/4 standardowej kostki:) Do tego dosypujemy mąke, na sam początek 2-3 łyżek... odkładamy na bok i czekamy ok 10 minut, aż ciasto urośnie!:) Następnie dorzucamy więcej mąki, tak na oko - ciasto musi być miękkie, ale nie klejące!!!

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, ciasto ugniatamy. No a później no cóż.. standardowo wałkujemy, wrzucamy na tackę... i zaczyna się zabawa:) Najlepiej wrzucić wszystko co znajduję się aktualnie w lodówce.

Ja bezpośrednio na ciasto sypię przyprawę do pizzy, a później wylewam dużo ketchupu- bo uwielbiam go:) na ketchup bardzo dużo sera, szynka, dużo salami, pieczarki, papryka pokrojona w paseczki i pomidory:) Wkładamy nasze arcydzieło do piekarnika na ok. 20 minut na 180 stopni i gotowe! Taką pizze właśnie uwielbiam. Nazywam ją salam'andra ponieważ jest w niej bardzo dużo salami, które jest moim zdaniem najsmaczniejszym składnikiem każdej pizzy!!:)
To teraz dla osób wstępnie zainteresowanych moim przepisem dodaję małą ściągawkę podsumowującą mój przepis:

LISTA SKŁADNIKÓW:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 6 łyżek oleju
- 2,5 dag drożdży
- mąka
- przyprawa do pizzy
- ketchup
- ser (w plasterkach lub kostka do starcia)
- szynka
- salami
- pomidor
- papryka
- pieczarki

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto