Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowa degustacja w Browarze PG4. Odtwarzają produkcję piwa jopejskiego [ZDJĘCIA]

szym
Piwo jopejskie to piwo o wyjątkowej historii dla gdańskiego browarnictwa.
Piwo jopejskie to piwo o wyjątkowej historii dla gdańskiego browarnictwa. Przemysław Świderski
Jopenbier to piwo o wyjątkowej historii gdańskiego piwowarstwa. Ma bardzo ciemną, lecz nie czarną barwę koniaku, wynikającą z gotowania. Unikalny trunek, będący nie lada gratką nie tylko dla koneserów piwa, ale też wszystkich, którzy mają ochotę na spróbowanie kawałka historii browarnictwa, swoją premierę miał w piątek, 22.03 w browarze PG4 w Gdańsku.

- Piwo jopejskie to piwo o wyjątkowej historii dla gdańskiego browarnictwa. Produkowane było w Gdańsku od początku XV wieku, a produkował je cały szereg gdańskich browarów. Jednak najszlachetniejsze piwo powstawało w browarze słynnego browarnika, Jana Heweliusza. Teraz po tylu latach, Browar PG4 odtwarza produkcję piwa jopejskiego - mówi Bolesław Gut, general manager Browaru PG4.

Jak wskazuje, jopenbier dostępne jest w restauracji browaru PG4, jednak jego produkcja jest limitowana.
- Warzymy tylko dwie warki w ciągu roku, to niecałe 20 hektolitrów rocznie - mówi Bolesław Gut.

Gdańsk. Browar i hotel w budynku dawnej przychodni otwarte z opóźnieniem [WIDEO, ZDJĘCIA]

Dzieje się tak, ponieważ produkcja trunku jest bardzo skomplikowana. - Proces leżakowania to minimum 10 miesięcy. Piwo, które dziś [w piątek, 22.03 - red.] ma premierę, uwarzone zostało w czerwcu ubiegłego roku - wskazuje nasz rozmówca.

Bartłomiej Kłobukowski, specjalista ds. sprzedaży i marketingu PG4 zaznacza z kolei, że trunek nie jest serwowany w zwykłych kuflach, a w kieliszkach - m.in. ze względu na zawartość alkoholu, cukru i kaloryczność piwa. - To nie jest typowe piwo, bliżej mu do likieru - zaznacza Bartłomiej Kłobukowski.

Piwo jopejskie w przeszłości było używane w celach medycznych, jako przyprawa do zup, czy jako baza do innych. Swój ciemny kolor piwo zawdzięcza gotowaniu - około 10 h. Zazwyczaj kolor w piwie pochodzi od słodu. Do uwarzenia piwa jopejskiego potrzebne jest około 8 razy więcej słodu niż do typowego piwa.

POLECAMY w SERWISIE DZIENNIKBALTYCKI.PL:

emisja bez ograniczeń wiekowychnarkotyki
Wideo

Strefa Biznesu: Czterodniowy tydzień pracy w tej kadencji Sejmu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyjątkowa degustacja w Browarze PG4. Odtwarzają produkcję piwa jopejskiego [ZDJĘCIA] - Dziennik Bałtycki

Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto