Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zdrowe jedzenie z grilla? Tak, to jest możliwe! Sprawdźcie jak grillować smacznie i zdrowo

red.
Zdrowy grill brzmi jak żart, a jednak, to możliwe! Choć grillowanie kojarzy się z tłustą ucztą, może być również zdrowe, dietetyczne i eko. Zdrowy grill zaczyna się od dobrego sprzętu. Pomagamy wybrać najlepszy model oraz wykorzystać najlepsze komponenty.

Zorganizuj przyjęcie na świeżym powietrzu i wykorzystaj pomysły na zdrowego grilla. Nie popełniaj wciąż tych samych błędów, otwórz się na nowości. Grill nie musi być okazjonalny. Żeby jednak częsty grill nie był niezdrowy dla naszego organizmu warto trzymać się 5 prostych zasad.

Od wyboru odpowiedniego sprzętu zaczyna się przygoda ze zdrowym grillowaniem. W sklepach zauważyć możemy co najmniej 3 rodzaje grilla: węglowy, gazowy i elektryczny. Oprócz nich dostępne są również jednorazowe grille aluminiowe, które nadają się do jednorazowego użycia i patelnie grillowe, dzięki którym grillować możemy przez cały rok nie wychodząc z domu. Klasyczne grillowanie kojarzy się z grillem węglowym. Współcześnie równie często w ogrodach domów jednorodzinnych czy na działkach zauważyć można grille gazowe i elektryczne. Sprzęt gazowy i elektryczny jest droższy od węglowego, ale też znacznie zdrowszy.

Proces klasycznego grillowania w wielkim skrócie wygląda tak, że wytopiony tłuszcz, który ścieka na rozżarzony węgiel, szybko ulega spalaniu, a następnie przekształca się w szkodliwe, lotne związki, które osiadają na grillowanym jedzeniu. Prostym sposobem na pozbycie się tego problemu jest grillowanie wege. Zapewniamy, że grill warzywny jest aromatyczny i smaczny. Dla miłośników klasycznego grilla mięsnego polecamy sprzęty niewęglowe, które eliminują to zagrożenie.

Grillowanie warzyw i mięsa jest tak samo proste. Wybrane warzywa dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z olejem lub oliwą z dodatkiem ulubionych przypraw, w sezonie także świeżych ziół. Grillowane kolby kukurydzy to wspomnienie najlepszych wakacji. Możesz je zrobić także u siebie w ogrodzie.

Głównym zagrożeniem podczas grillowania potraw mięsnych jest wytapiający się tłuszcz. Prostym sposobem na wyeliminowanie tych zagrożeń jest zmiana rodzaju grillowanego mięsa. Drób bez skóry, cielęcina czy wołowina z powodzeniem zamienią popularną karkówkę, tłuste kiełbasy czy boczek.

Klasyczne szaszłyki z kawałkami karkówki zamień na te z kawałkami drobiu. Popularne są również wersje mięso-warzywne lub warzywne. Zmiana wykorzystanych skłądników sprawia, że mają one o co najmniej połowę kalorii mniej. W takich szaszłykach może się znaleźć np. papryka, bakłażan, cebula. Intensywność marynaty zapewni dodanie do niej czosnku. Jednak grill to nie tylko dania główne. Grillować można również owoce, w tym ananas, jabłko, gruszkę, truskawki, banany.

Po każdej grillowej uczcie należy dokładnie wyczyścić sprzęt zarówno środkami przeznaczonymi do tego typu powierzchni jak i ostatecznie wodą, która usunie niebezpieczne dla zdrowia osady. Świeże zabrudzenia schodzą łatwiej niż stare zaschnięte.

Zdrowe jedzenie z grilla? Tak, to jest możliwe! Sprawdźcie jak grillować smacznie i zdrowo

Źródło:TVN Meteo Active

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na srem.naszemiasto.pl Nasze Miasto