Zioła i przyprawy, które warto mieć w kuchni

Nie sposób wyobrazić sobie kuchni bez przypraw i ziół. Jakie dodatki do dań są szczególnie godne polecenia?
 abcZdrowie

Różnorodność ziół i przypraw dostępnych w sklepach spożywczych może przyprawić o prawdziwy zawrót głowy. Które z nich rzeczywiście warto nabyć? W kwestii zakupów przypraw i ziół należy polegać przede wszystkim na własnych preferencjach smakowych, choć wskazane jest również kierowanie się względami zdrowotnymi. Wiele z oferowanych w sprzedaży ziół i przypraw ma bowiem właściwości lecznicze.

Zdrowe zioła w kuchni

Przyprawianie dań ziołami i przyprawami ma na celu poprawę lub wydobycie aromatu potrawy. Każde, nawet najprostsze danie można wzbogacić o wyrazisty smak za pomocą zaledwie szczypty pieprzu, soli, pietruszki, czosnku, cebuli, majeranku lub gałki muszkatołowej. O ile udział soli w diecie powinien być niewielki ze względu na jej niekorzystny wpływ na ciśnienie tętnicze krwi, pozostałe przyprawy i zioła (zwłaszcza czosnek i majeranek) są wręcz zalecane jako ważny element profilaktyki zdrowotnej:
• Bazylia, rozmaryn, majeranek, tymianek, pietruszka, oregano i mięta wykazują działanie antynowotworowe poprzez hamowanie procesu wzrostu guzów nowotworowych. W taki sposób działa między innymi apigenina obecna w natce pietruszki oraz karnozol znajdujący się w rozmarynie.
• Imbir zwalcza wolne rodniki, skutecznie łagodzi stany zapalne i zapobiega wystąpieniu nudności i wymiotów. Imbir może być spożywany na wiele sposobów: jako przystawka, baza orzeźwiającego napoju, dodatek do ryb i ciastek.
• Kurkuma (ostryż) to żółtozłocisty składnik curry oraz innych mieszanek przyprawowych, stosowany w leczeniu niestrawności i trudno gojących się ran. Naukowcy wykazali, że ta popularna przyprawa działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a obecna w kurkumie kurkumina powoduje zmniejszenie tempa rozwoju chorób nowotworowych (raka krwi, jajników, żołądka, wątroby i okrężnicy). Ze względu na właściwości przeciwzapalne kurkuminy, jej spożywanie jest – jak wykazali amerykańscy naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Houston – ważnym elementem profilaktyki nowotworów. Najlepsze efekty przynosi spożywanie kurkumy z czarnym pieprzem lub papryką, ponieważ substancje te optymalizują wchłanianie kurkuminy w przewodzie pokarmowym. Kurkumę można dodawać również do sosu sałatkowego (1/2 łyżki oliwy, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta zmielonej papryki lub pieprzu).
• Czosnek obniża stężenie cukru we krwi, wspomaga organizm w walce z nowotworami i jest określany mianem naturalnego antybiotyku. Podobnie jak szczypiorek i cebula, czosnek dostarcza do organizmu związki siarki, które przeciwdziałają związkom rakotwórczym, powstającym podczas grillowania mięsa. Najlepsze efekty przynosi zmieszanie rozdrobnionego czosnku z oliwą i cebulą – uzyskany sos może być bazą do smażenia warzyw na patelni lub zdrowym dodatkiem do sałatek.
• Cynamon – kilka badań naukowych wykazało, że regularne spożywanie tej przyprawy może pomagać osobom chorym na cukrzycę typu 2 w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
• Szafran – poprawia nastrój i łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) oraz depresji.
• Szałwia – zmniejsza ból gardła i dolegliwości wywołane zaburzeniami trawienia. Ponadto może łagodzić niektóre z wczesnych objawów choroby Alzheimera poprzez blokowanie enzymu niszczącego acetylcholinę – związek chemiczny wpływający na funkcje poznawcze.

Właściwości ziół oraz przypraw zdają się nie mieć końca – każde z nich wykazuje działania, które mają istotne znaczenie dla funkcjonowania organizmu człowieka. Dodając zioła i przyprawy do spożywanych codziennie potraw, oprócz wyrazistego smaku dań zyskujemy zdrowie.

Wsparcie redakcyjne od:

abcZdrowie.pl

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

03.09.2018, 20:51

Knorr monoprzyprawy bardzo chętnie kupuje. Najbardziej teraz nie wyobrażam sobie mojej kuchnii bez majeranku z Krajów Śródziemnomorskich, imbir z Nigerii i papryka słodka z Hiszpanii.

31.08.2018, 11:30

Jak to jest z tymi monoprzyprawami? Widziałam w sklepie, że podają na opakowaniach kraj pochodzenia. Zauważyliście jakąś różnicę między tymi przyprawami, a innymi?

24.08.2018, 19:29

Tak naprawdę to większość przypraw jest niezbędna, bez tego w kulinarne życie wdarłaby się rutyna. Z resztą wiadomo, do każdej potrawy jest inna przyprawa. U mnie ostatnio szybko schodzi majeranek z krajów śródziemnomorskich z knorr, bardzo mi zasmakował w potrawach. Ogólnie zadowolony jestem z przypraw knorra, które w większości zasiliły moje przyprawowe zasoby.

01.05.2018, 08:38

Moim zdaniem warto mieć w kuchni jak najwięcej przypraw. Ostatnio zapełniałam swoją półke na przyprawy. Zużywam ich na bieżąco sporo bo dużo gotuję. Ostatnio skompletowałam wszystkie mono przyprawy od Knorr. Dziś szarlotka z Cynamonem z Wietnamu.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3