11 z 11
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Boże Narodzenie 2018. Jakie owoce i warzywa na świąteczny stół? [TOP 10 potraw]
Łazanki z bakaliami i makiemSkładniki: mak 100 g, rodzynki 4 łyżki, cukier wanilinowy 1 łyżka, miód 4 łyżki, migdały posiekane 4 łyżki, skórka pomarańczowa, mąka 1 szklanka, 2 jaja, sól do smaku Sposób przygotowania Mak zalać wrzącą wodą i gotować przez 30 min. Ostudzić, zemleć trzykrotnie. Rodzynki sparzyć i osączyć, miód rozpuścić. Mak wymieszać z migdałami, skórką pomarańczową i rodzynkami. Dodać cukier wanilinowy i miód. Do miski wsypać mąkę, wbić jajo, dodać sól. Zagnieść ciasto, rozwałkować i pokroić w drobne romby. Ugotować, odsączyć i wymieszać z masą makową. (Winiary.pl)