Sałatka jarzynowa na święta. Przepisy Wachowicz, Szarmach i Gessler
Sałatka jarzynowa to danie, które pojawia się na stole podczas różnych okazji. Jedną z nich są święta. Przygotowanie sałatki jarzynowej jest czasochłonne, jednak to nie zniechęca do jej przygotowywania. Sprawdź przepisy na sałatkę jarzynową.
Sałatka jarzynowa według Ewy Wachowicz
Składniki:
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 4 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 5 ogórków kiszonych,
- 1 por,
- 1 puszka groszku konserwowego,
- 5 jajek,
- 4 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki śmietany,
- 5 łyżeczek majonezu,
- sól,
- pieprz.
Sałatka wg Wachowicz. Jak przygotować?
Opis przygotowania:
1. Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę ugotowane i wystudzone warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać.
2. Zrobić sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
3. Na samym końcu dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach (jeśli sałatkę robimy wcześniej, z jabłka trzeba zrezygnować, by nie zakwasiło całości). Zalać sosem.
4. Można udekorować porem. Białą część naciąć wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na trzy części. Z drugiej strony włożyć palec, wypchnąć, robiąc pióropusz.
5. Spiąć wykałaczką, by całość trzymała nadaną formę.
Sałatka jarzynowa według Ani Starmach. Jak przygotować?
Składniki:
- 4 marchewki,
- 3 korzenie pietruszki,
- 2 twarde jabłka,
- 2 ogórki kiszone,
- 2 ziemniaki,
- 1 mała puszka zielonego groszku,
- 1 mały seler (korzeń),
- 200 g majonezu,
- 100 g śmietany,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka tartego chrzanu,
- sól,
- pieprz.
Opis przygotowania:
1. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę dokładnie umyj, następnie obierz. Warzywa zalej wodą, posól i gotuj około 45 minut.
2. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę, dodaj pokrojone jabłka, ogórki, odcedzony groszek.
3. Majonez wymieszaj ze śmietaną i musztardą, jeśli masz ochotę, dodaj chrzan i sok z cytryny.
4. Majonez wymieszaj z warzywami, dopraw do smaku.
Sałatka jarzynowa z szynką według Magdy Gessler
Składniki:
- 2 marchewki,
- 2 jajka,
- 1 pietruszka,
- 1 seler,
- 5 ogórków kiszonych,
- 1 jabłko,
- 300 g szynki,
- 2 łyżki majonezu,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 1 łyżeczka musztardy,
- cukier,
- sól,
- pieprz.
Opis przygotowania:
Wyszorować marchewki, pietruszkę i seler. Nie obierać. Ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo (jeśli będą zbyt miękkie sałatka będzie miała konsystencję papki). Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę. Ogórki i szynkę pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować (patrz: przepisy podstawowe) obrać, pokroić w kosteczkę. Warzywa odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki sałatki. Doprawić. Odstawić na noc do lodówki pod przykryciem.
Szeroką niską szklankę (np. do whisky) posmarować od wewnątrz oliwą. Nałożyć sałatkę delikatnie ubijając. Energicznie odwrócić i stuknąć drewnianą łyżką w dno szklanki. W ten sposób otrzymamy zgrabne porcje.
Wielkanoc 2019:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?