Przepisy pań z kół gospodyń wiejskich - zupy, sosy, pierogi, sałatki
Babka ziemniaczana z sosem Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich Renawa w Benowie Składniki 1,5 kg ziemniaków 3 jajka 40 dag wędzonego boczku 3 cebule średniej wielkości 1 łyżka smalcu 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny sól, pieprz, majeranek olej do smarowania formy Sos z kurek kurki świeże lub mrożone kwaśna śmietana sól, pieprz Wykonanie Przygotowaną wcześniej cebulę kroimy w kostkę i szklimy na smalcu, czyli podgrzewamy, by ją zmiękczyć. Boczek kroimy w cienkie paski. Ziemniaki trzemy na tarce, a następnie dodajemy do nich boczek, jajka, cebulę, a także sól i pieprz, by ostatecznie wszystko wymieszać. W razie gdyby ziemniaki puściły zbyt dużo soku, dodajemy mąkę ziemniaczaną lub kaszę mannę. Przygotowaną masę wylewamy do wcześniej posmarowanej olejem foremki i posypujemy roztartym majerankiem. Potrawę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1,5 godziny. Gotową babkę ziemniaczaną podajemy z sosem z kurek lub z innym, który będziemy chcieli przygotować.