Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
10. Grochowinki kociewskie/chruściki,...
fot. Archiwum Polskapress

TOP 10 - najsmaczniejsze pomorskie wyroby cukiernicze i piekarnicze na Liście Produktów Tradycyjnych

10. Grochowinki kociewskie/chruściki, faworki

Składniki: Produkty: ● 1/2 kg mąki ● 1/2 kostki margaryny ● 5 dag drożdży ● 1 szklanka mleka ● 1 jajko ● 2 żółtka ● 2 łyżki cukru ● szczypta soli ● tłuszcz do smażenia (może być smalec, olej albo pół na pół smalec z olejem) Na lukier: ● białko ● cukier puder Przygotowanie: Drożdże wymieszać z cukrem w ciepłym mleku, zostawić do wyrośnięcia. Margarynę posiekać z mąką i szczyptą soli, rozetrzeć w palcach grudki tłuszczu, zagnieść z jajkiem, żółtkami i wyrośniętymi drożdżami.Ciasto rozwałkować na cienki placek, pociąć na szerokie paski, a potem w dłuższe romby. Każdy romb naciąć pośrodku, przez dziurkę przewlec jeden koniec rombu.Smażyć krótko w głębokim tłuszczu, szybko obracać i wyjmować, żeby się grochowinki nie przypaliły. Smarować lukrem utartym z białka i cukru pudru (cukru musi być tyle, żeby wyszła gęsta glazura). Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „Jedyne, praktyczne przepisy" podaje, iż najważniejszym warunkiem, aby faworki się udały jest to, aby smażyć faworki natychmiast po rozwałkowaniu. Chociaż najlepiej zrobione, jeśli poleżą i przeschną, będą zupełnie złe. Należy też uważać, aby temperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka, bo można ciasteczka spalić. Nazwę grochowinki znaleźć można w słowniku ks. Bernarda Sychty „Słownictwo kociewskie na tle kultury ludowej" z 1980 r. Według autora, grochowinki to kruche ciastka w postaci powyginanych pasków, smażone w tłuszczu: chrusty. Regionalista z Gdańska Hubert Pobłocki twierdzi, że nazwa grochowinki wzięła się stąd, że przypominają kształtem i barwą suszone, puste strąki grochu lub fasoli. Obie te rośliny od wieków uprawiano na Kociewiu. Kociewianki smażą grochowinki kociewskie dokładnie według dawnej receptury z roku 1970. Produkt ten ma ścisły związek z tradycją regionu, ponieważ sporządzany jest głównie z surowców dostępnych w każdym gospodarstwie domowym. Surowce te pozyskiwane są metodą tradycyjną, co charakteryzuje domostwa z regionu Kociewia. Na liście produktów tradycyjnych województwa pomorskiego od 30 czerwca 2006 r. Źródło: Pomorskie.eu

Zobacz również

Pożar w mieszkaniu w bloku! Walczyły z nim trzy zastępy straży pożarnej [FOTO]

NOWE
Pożar w mieszkaniu w bloku! Walczyły z nim trzy zastępy straży pożarnej [FOTO]

Pierwsza sesja w Myślenicach. Do obsadzenia jeszcze trzy mandaty w radzie miejskiej

Pierwsza sesja w Myślenicach. Do obsadzenia jeszcze trzy mandaty w radzie miejskiej

Polecamy

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Jak bezpiecznie spędzić majówkę? Policjanci radzą

Pierwsza komunia: czy rodzice i chrzestni muszą przystąpić do sakramentu?

Pierwsza komunia: czy rodzice i chrzestni muszą przystąpić do sakramentu?