Przewodnik Gault&Millau to jedna z dwóch prestiżowych francuskich serii wydawniczych (obok Michelina) recenzujących rynek gastronomiczny. Tzw. żóła biblia smaku, zawiera wszystko, co prawdziwy smakosz wiedzieć powinien. Najlepszy towarzysz podróży, najpyszniejszy prezent, lektura zaostrzająca apetyt.
Przewodnik wydawany jest od 1972 roku, choć jego historia zaczeła się prawie 10 lat wcześniej, gdy dwaj francuscy dziennikarze Henri Gault i Christian Millau rozpoczęli cykl felietonów, w których recenzowali swoje wizyty w restauracjach w Paryżu. W odróżnieniu od gwiazdek z przewodnika Michellina, w przewodniku Gault&Millau przynawane są przez inspektorów kucharskie czapki. W książce znajdziemy ponad 1000 adresów dla miłośników dobrego jedzenia.
Miejsca w przewodniku nie można sobie kupić. Restauracje, które znalazły się w żółtej książce, otrzymały co najmniej 10 na 20 możliwych punktów. Po przekroczeniu tej granicy lokale dostają dodatkowo od 1 do 5 czapek. Im więcej czapek, tym lepsza ocena profesjonalistów z Gault&Millau.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?