Wegańskie święta a tradycja
Od lat kultywowane zwyczaje są nieodłącznym elementem każdych świąt. Każdego roku na stole wigilijnym pojawiają się te same dania, za każdym razem są tak samo pyszne. To właśnie m.in. konkretne smaki kojarzą nam się z dzieciństwem i przywołują ciepłe wspomnienia, tworząc niepowtarzalny klimat świąt. Bycie wegetarianinem lub weganinem wcale nie oznacza rezygnacji z potraw, do których mamy tak wielki sentyment. W XXI wieku nawet weganie mogą rozkoszować się smakiem wigilijnego śledzia!
Wegańskie święta - Trójmiasto
Już ponad 3 mln Polaków to weganie i wegetarianie. Dieta wykluczająca mięso i produkty odzwierzęce staje się coraz popularniejsza, a osób które na nią przeszły, wciąż przybywa.
Jak mówią statystyki, osoby na diecie roślinnej w naszym kraju to przede wszystkim młodzi mieszkańcy miast. Trójmiasto znalazło się wśród 5 najbardziej wegetariańskich miast w Polsce. Nic więc dziwnego, że w Gdańsku, Sopocie i Gdyni bardzo łatwo jest zaopatrzyć się we wszelkie wegańskie produkty spożywcze potrzebne do przygotowania roślinnej gwiazdki.
Adresy znajdziecie w naszej galerii.
Wegańskie święta - potrawy
Całe szczęście, wiele spośród tradycyjnych dań świątecznych to dania wegańskie. W Wigilię je się przecież bezmięsną kapustę z grzybami, pierogi, barszcz, kutię itd. Największy problem mogą stanowić ryby, sałatki jarzynowe oraz wypieki. Jednak i na to istnieją niezawodne kulinarne triki.
Seleryba
Brzmi tajemniczo? To nic innego, jak smażony seler zawinięty w liść nori. Prawdziwy hit od kilku sezonów, odnoszący wielkie sukcesy na wegańskich blogach kulinarnych. Nawet mięsożercy pozostają zdumieni tym, jak bardzo seleryba przypomina smażoną rybę.
Można ją przyrządzić dokładnie tak jak śledzia - po grecku, marynowaną, panierowaną itd.
Sałatka jarzynowa
Weganie nie muszą wcale rezygnować z królowej polskich stołów - sałatki jarzynowej. Wystarczy, że nie dodadzą jajek, a tradycyjny majonez zastąpią wegańskim. Można go kupić w każdym supermarkecie lub zrobić samemu z wody po ciecierzycy.
Sernik
Chyba każdy weganin i wegetarianin zaczynał od tego składnika - niezawodne tofu. Ku zaskoczeniu niektórych, można je również przygotować na słodko i zrobić z niego masę do świątecznego "tofurnika".
Piernik
Jednym z kluczowych składników tradycyjnego piernika jest miód, którego weganie unikają. Uspokajamy każdego roślinnego fana korzennych smaków! Możecie upiec pyszny piernik z wykorzystaniem syropu z agawy lub syropu klonowego.
Tofu, nori, syrop klonowy, wegański majonez. Gdzie to wszystko kupić? W Trójmieście znajdziecie wiele wegańskich produktów spożywczych. Sprawdźcie w galerii.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?