Afrodyzjaki czyli ABC miłosnej kuchni. Przepis na udane Walentynki od kuchni czyli jako oczarować najbliższą osobę, podając serce na talerzu
Burak
Rada dla niecierpliwych – do walentynkowej kolacji podaj sok z buraka. To warzywo zrobiło w ostatnich latach oszałamiającą karierę i słusznie. Picie soku ze świeżego buraka dostarcza organizmowi wielu cennych mikroelementów, m.in. boru, który zwiększa produkcję hormonów odpowiedzialnych za popęd seksualny, a także cynku i miedzi, które poprawiają funkcjonowanie narządów płciowych. Sok z buraka zwiększa ruchliwość plemników, a więc powinien wejść w skład diety par starających się o dziecko. Tym, którzy chcą olśnić ukochanego/ukochaną – polecam carpacio z pieczonego buraka. Warzywo, które z reguły znamy tylko z barszczu lub surówki, nabiera w tej postaci zupełnie innego wymiaru. Do jego przygotowania potrzebujemy po 1 średnim, ładnym buraku na osobę. Szorujemy, obcinamy „piętkę”, osuszamy bulwy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze ok. 200 st. C ok. godziny. Warto sprawdzać widelcem, czy buraki są już miękkie. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Następnie kroimy na cienkie, jak najcieńsze plasterki (potrzebny jest do tego ostry nóż) i układamy na ładnych talerzach. Słodkie plastry buraka polewamy dresingiem. Może to być po prostu gotowy sos balsamico lub ocet balsamiczny zmieszany z miodem.