Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bazar Natury w hali Olivia. Swoje ekologiczne produkty zaprezentowało 30 wytwórców [ZDJĘCIA]

Kazimierz Netka
Bazar Natury odbył się w hali Olivia.
Bazar Natury odbył się w hali Olivia. Kazimierz Netka
Hala Olivia znana jest głównie z meczów hokeja na lodzie. Obiekt uzyskuje też nowy wizerunek, gdyż kojarzona jest coraz częściej z atrakcyjnymi specjałami. W poniedziałek, 22 grudnia, odbył się tam Bazar Natury, zorganizowany przez Koło Naukowe „Strateg” z Uniwersytetu Gdańskiego.

- W bazarze bierze udział około 30 producentów - mówi Jakub Pszczoła, członek Koła Naukowego „Strateg”. - Naszym celem jest propagowanie żywności nisko przetworzonej i pomoc producentom w sprzedawaniu tej żywności, bez pośredników. Dlatego przygotowujemy takie wydarzenia.

Gdański Bazar Natury cieszy się dużą popularnością, zarówno wśród producentów jak i kupujących. Towary, przysmaki, pochodzą z różnych regionów kraju, a nawet z zagranicy. Kolejki nabywców formowały się i wewnątrz hali, jak i przez Olivią. Nic dziwnego, bo unikatowych, niezwykłych produktów, zrobionych z tradycyjnych, regionalnych, ale też z nieczęsto spotykanych na Pomorzu surowców, nie brakowało.

Ekologiczne bazary w Trójmieście: Bazaru Bo Ze Wsi w Gdyni oraz Gdański Bazar Natury

Na świąteczne, pomorskie stoły trafiły więc, dzięki inicjatywie „Stratega”, np. naturalne przysmaki kuchni bałkańskiej. Z krajowych zasobów – pierzga , czyli pszczele zapasy pyłku kwiatowego. Z Kociewia, z Wolentala niedaleko Skórcza (jedna z najstarszych miejscowości w Polsce, posiadająca artezyjskie pokłady wód – samoczynnie wypływające spod ziemi) dostarczono przetwory z warzyw.

- Zaczęliśmy tu, do Olivii, jeździć w październiku – mówi Wioleta Polakowska. - Na Bazarze Natury jesteśmy pierwszy raz. Propozycję uczestniczenia w tym bazarze otrzymaliśmy, gdy w listopadzie tego roku uzyskaliśmy certyfikat „Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie”.

- Mam produkty ze strąków chleba świętojańskiego – opowiada Karolina Bartoszewska-Krawczyk. - Z nich powstaje proszek, zamiennik kakao dla alergików. Można ze strąków zrobić melasę - gęsty syrop. Towary sprowadzam z Turcji, ale posiadam też produkty z krajowych surowców.

- Chleb, który wypiekam, powstaje z ziaren płaskurki - mówi Urszula Steinborn. - Płaskurka to prastara pszenica, znana już za czasów Chrystusa. W Polsce jest uprawiana w okolicach Kielc... Wszystko robione jest ręcznie, od koszenia tego zboża do młócenia i pieczenia.

Bazar Natury to jest więc taki handlowy przekładaniec, gdzie przysmaki typowo pomorskie, przeplatają się z egzotycznymi ofertami. Następny odbędzie się w czwartek, po Nowym Roku.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto