Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Catering na święta Bożego Narodzenia. Wigilia bez stresu w kuchni [GDZIE ZAMÓWIĆ?]

Sonia Tulczyńska
Justyna Stachyra i Kamila Tyszkiewicz przygotowały świąteczny makowiec.
Justyna Stachyra i Kamila Tyszkiewicz przygotowały świąteczny makowiec. Grzegorz Olkowski/ PP
12 przysmaków regionalnych powinno znaleźć się w Wigilię na stole. Jak sobie poradzić z ich przygotowaniem? Można - wbrew tradycji - skorzystać z cateringu.

Godziny stania nad patelnią i garnkami, przypalone ciasto i roznoszący się po całej klatce zapach bigosu z naszego domu... To może być przeszłością! W Polsce coraz bardziej popularne staje się zamawianie cateringu świątecznego. Bo co może być lepsze od oddania gotowania w ręce profesjonalistów?

ZOBACZ nasz serwis specjalny o świętach.

Jak zamawiać?

Przy wyborze odpowiedniej firmy cateringowej nie można kierować się wyłącznie ceną. Warto jednak pamiętać, że w niektórych firmach, specjalizujących się w dużych zamówieniach, można dostać dania w przystępnych cenach.

Przede wszystkim należy korzystać z ofert restauracji poleconych przez znajomych. Trzeba dokładnie czytać opisy dań oraz komentarze, na przykład na Facebooku, na temat jakości świadczonych usług. - Uważajcie, bo czasami jest tak, że nagle okazuje się, że barszcz jest na zwykłym occie i będzie odbijać się przez pół nocy, albo że w pierogach jest tylko ciasto, a farszu można z lupą szukać. I jeszcze karp jest dziwnie mały i do tego ma łuski - ostrzega szef kuchni restauracji Moonsfera, Sebastian Starnawski, który jest kucharzem od 25 lat. Na swoim koncie ma współpracę m. in. z Kurtem Schellerem czy Karolem Okrasą, a przyrządzanie wyjątkowych i dużych zamówień to dla niego codzienność.

Dlatego najlepiej zamawiać potrawy na tydzień przed świętami. To zagwarantuje nam odpowiednie przygotowanie dań, a restauracje i firmy cateringowe przy zamówieniu odpowiedzą na wszystkie pytania. Udzielą też wszelkich porad na temat przechowywania potraw oraz ich późniejszego przyrządzania.

Co zamawiać?

Dla każdego regionu charakterystyczne są konkretne potrawy. W Krakowie zjemy karpia po żydowsku, barszcz z uszkami, bigos czy kutię. Poznań szczyci się kilkoma rodzajami pasztetów i różnymi sposobami przyrządzania śledzika. W stolicy króluje dodatkowo zupa grzybowa, a Ślązacy sięgną po makówki, czyli bułki z makiem, przyrządzone na słodko. Zupełnie inaczej jest w Trójmieście, gdzie w święta jada się rybne rolady, pasztety, pieczone kaczki czy indyki. - Oprócz potraw tradycyjnych, takich jak pierogi wigilijne, karp smażony czy makowiec, powinni państwo pomyśleć nad daniem „łaał !”. Każda gospodyni czy gospodarz musi mieć takiego asa w rękawie. Dobrze zamówić coś nowego, czego jeszcze państwo nie jedli, ale pięknie brzmi, jak np. roladki z comberków króliczych z wędzonym serem, żurawiną, zawinięte w szynkę parmeńską, przysmażone na masełku klarowanym i przyrządzone w sous vide [w próżni - przyp. red.] - dodaje Sebastian Starnawski.

Przy świątecznych zamówieniach należy pamiętać o kluczowej zasadzie - potrawy, które przyjadą do naszego domu powinny być domowe, smaczne, proste i tradycyjne. Święta to taki czas, kiedy do stołu zasiądzie kilka pokoleń - nie każdy więc będzie miał ochotę próbować na przykład nowoczesnego sushi.

Świąteczny catering wcale nie musi oznaczać też wielkich ubytków w portfelu. - Składniki kupujemy hurtowo, dlatego możemy zaoferować atrakcyjne ceny, a jeśli dodamy do tego czas zaoszczędzony przez klientów, to bilans jest bardzo korzystny - podkreśla Rafał Krejs, menedżer AGAB Catering.

Ceny

Koszty tradycyjnej wigilijnej kolacji zaczynają się od 50 zł od osoby, ale w wersji bardziej wykwintnej trzeba przeznaczyć nawet ponad 150 zł. Świąteczny catering to także rozwiązanie dla tych, którzy nie czują się na siłach sprostać recepturom na tradycyjne, świąteczne wypieki.

Pamiętajcie, że właściciele firm cateringowych nie boją się wyzwań - przygotowują także specjalne zamówienia, na przykład kapustę z grochem czy łazanki albo wykwintne ciasta.

Jeśli chodzi o porcje, to oprócz zamówień kompleksowych, można też wybrać tylko jedno danie.

Tutaj zamówisz catering świąteczny:

Trójmiejska oferta to kilkadziesiąt możliwości. Firmy oferują zarówno transport, jak i dodatki, takie jak opłatek czy sianko.

* Eco Party Serwis w Gdańsku
Menu dopasowane jest do budżetu klienta.
www.ekoparty.com

* Event & Catering 3City w Gdańsku
Dostępne są cztery rodzaje menu wigilijnego.
www.catering.3city.pl

* Catering Zonia w Gdańsku
Prawie 30 potraw do wyboru. W ofercie są zarówno dania tradycyjne, jak i świąteczne specjały firmy. www.cateringzonia.pl

* Hotel Sheraton w Sopocie
Firma proponuje niestandardowe rozwiązania. Cena zależy od wielkości i rodzaju zamówienia. Do wyboru są dania oraz ciasta świąteczne.
www.sheraton.pl/sopot/pl

* Trójmiejska Korporacja Smaku w Sopocie
Do wyboru jest wiele rodzajów ryb, mięs, pierogi. Minimalne zamówienie jednej potrawy dla 5 osób.
www.catering.korporacja smaku.pl

* Restauracja Róża Wiatrów w Gdyni
zupy, sałatki, dania mięsne i rybne. Zamówienia przyjmowane są osobiście w restauracji do 21 grudnia.
www.rozawiatrow.com.pl

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sopot.naszemiasto.pl Nasze Miasto