Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Zobacz również

W Zatoce Sportu. Puchar Świata oraz Mistrzostwa Polski we freedivingu

W Zatoce Sportu. Puchar Świata oraz Mistrzostwa Polski we freedivingu

Sukces ucznia I LO w Radomsku w półfinale konkursu geologiczno-środowiskowego

Sukces ucznia I LO w Radomsku w półfinale konkursu geologiczno-środowiskowego

Polecamy

VIII Wojewódzkie Igrzyska Sportowe LZS tym razem w gminie Człuchów - zapisy ruszyły

VIII Wojewódzkie Igrzyska Sportowe LZS tym razem w gminie Człuchów - zapisy ruszyły

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

Niepozorne wygładzanie zmarszczek skończyło się... śmiertelną chorobą

Okradał seniorów przy bankomatach, jest w rękach policji

Okradał seniorów przy bankomatach, jest w rękach policji