Jedną z najsłynniejszych, a jednocześnie najstarszych tradycji karnawałowych w Europie jest ta wywodząca się z Wenecji, gdzie królują kolorowe i bogato zdobione maski. Inną zabawą karnawałową jest rozrzucanie słodyczy dla zgromadzonych tłumów z kolorowych wozów, paradujących ulicami Fano – niewielkiego miasta, położonego u wybrzeży Adriatyku.
„Na Sycylii, skąd pochodzi moja rodzina, najbardziej widowiskowe parady można podziwiać na ulicach Sciacci czy Katanii. Jednak karnawał we Włoszech to nie tylko wspólna zabawa. To również przepyszne jedzenie – w tym czasie chętnie sięgamy szczególnie po słodkości, np. nugat torrone lub ciasteczka cannoli. Te ostatnie przypominają nieco polskie faworki, których nigdy sobie nie odmawiam” – mówi Stefano Terrazzino, tancerz i piosenkarz.
- Włosi uwielbiają dobrze się bawić, ale i dobrze zjeść. Włoska impreza powinna łączyć te dwa aspekty. Przygotowując przyjęcie dla swoich bliskich stawiam na dania z zaledwie kilku składników, za to pełne intensywnych smaków. Na stole nie powinno także zabraknąć dobrej oliwy z oliwek, suszonych pomidorów i paluszków grissini – dodaje Stefano Terrazzino.
Jak zrobić włoskie przyjęcie?
Przekąski typu finger food skomponujesz z łatwością korzystając ze wskazówek podanych chociażby na stronie kuchnialidla.pl, gdzie znajdziesz m.in. przepis na grzanki z mozzarellą z mleka bawolego i pastą warzywną Bruschetta w różnych smakach. Na stole postaw także deskę tradycyjnych, regionalnych serów, takich jak Pecorino Toscano DOP Stagionato i Gorgonzola DOP . Apetycznym i lekkim połączeniem będzie sałatka z włoską szynką dojrzewającą San Daniele , rukolą i melonem. Możesz do niej dodać swój ulubiony ser i orzechy, np. włoskie. A jeżeli podczas tanecznej imprezy chcesz zaserwować również potrawy na ciepło, postaw na słynną włoską pizzę – delikatną Pizza alla Parmigiana lub pikantną Pizza Arrabbiata. Każdą z nich przygotujesz łatwo i szybko, nie odrywając się od zabawy.
Włoskie przyjęcie nie może odbyć się bez makaronów, nie popadaj jednak w rutynę – pamiętaj, że istnieje wiele sposobów ich podawania. Połącz włoski makaron pappardelle , ugotowany al dente z sosem z pomidorów daktylowych z dodatkiem natki pietruszki i papryczki chilli dodaj świeże pomidorki koktajlowe oraz listki bazylii i delektuj się wyborną włoską pastą.
Na bazie makaronu Pennoni Giganti skomponujesz też sałatkę z dodatkiem suszonych pomidorów oliwek Bella
di Cerignola oraz jednego ze smakowych sosów balsamicznych na bazie oryginalnego octu z Modeny, która będzie dobrze smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dla wszystkich tych, którzy chcieliby przygotować danie według przepisu Stefano Terrazzino przepisy dostępne są na stronie: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/wloskie-makarony/przepisy
Te i inne produkty, prosto z Półwyspu Apenińskiego będą w sklepach Lidla od 18 stycznia, a kolejna odsłona Tygodnia Włoskiego w sklepach tej sieci będzie miała miejsce już tydzień później – 25 stycznia.
KONKURS został rozstrzygnięty
Dziękujemy za zdjęcia i przepisy na przekąski karnawałowe. Nagrodzonych poinformujemy mejlem o terminie i sposobie odbioru nagrody.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?