Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dynia - wartości odżywcze. Oto, dlaczego warto jeść dynię. Na co pomaga dynia, wartości prozdrowotne

Maja Czech
Maja Czech
Na co pomaga dynia, wartości prozdrowotne
Na co pomaga dynia, wartości prozdrowotne pexels
Jedną z pierwszych rzeczy, która przywodzi nam na myśl złotą jesień jest dorodna, pomarańczowa dynia. Istnieje wiele jej rodzajów i każdy z nich charakteryzuje się nieco innym smakiem i wyglądem, jednak bez wątpienia warto spożywać każdą z nich. Przedstawiamy wszystkie właściwości, jakie zawiera dynia!

Dynia - warzywo czy owoc?

Odpowiedź na to pytanie może zaskoczyć wiele osób. Przez swój wytrawny smak dynia najczęściej uważana jest za warzywo i tak przyjęło się ją nazywać. Z biologicznego punktu widzenia dynia jednak jest owocem i to... jagodowym. Mimo tego faktu, we wszystkich sklepach dynię znajdziemy na dziale z warzywami i tam właśnie należy jej szukać.

Jedną z pierwszych rzeczy, która przywodzi nam na myśl złotą jesień jest dorodna, pomarańczowa dynia. Istnieje wiele jej rodzajów i każdy z nich charakteryzuje
Jedną z pierwszych rzeczy, która przywodzi nam na myśl złotą jesień jest dorodna, pomarańczowa dynia. Istnieje wiele jej rodzajów i każdy z nich charakteryzuje się nieco innym smakiem i wyglądem, jednak bez wątpienia warto spożywać każdą z nich. Przedstawiamy wszystkie właściwości, jakie zawiera dynia! pexels

Sposób na dynię

Jesienią dyni mamy pod dostatkiem, a zdarza się, że nie mamy pomysłu na jej kreatywne wykorzystanie. Inspiracji jest co niemiara! Dynia doskonale sprawdzi się do rozgrzewających potraw takich jak:

  • zupa dyniowa
  • ciasto dyniowe
  • puree
  • placuszki z dyni
  • potrawka

To zaledwie kilka z wielu dań, do których przyda nam się dynia (a szczególnie jej miąższ). Jest ona bardzo uniwersalna ze względu na dość mdły i nieokreślony smak, dzięki czemu można używać jej zarówno do potraw wytrawnych jak i słodkich.

Kolejnym sposobem na kreatywne wykorzystanie dyni jest użycie jej, jako dekoracji wnętrza. Taka dynia postawiona na jednej z domowych półek nada naszemu wnętrzu iście jesiennego klimatu. Z wydrążonej dyni można również wykonać rozmaite lampiony, które kojarzą się przede wszystkim z Halloween.

Dynia sama w sobie jest bardzo niskokaloryczna. Zawiera ona zaledwie 26 kcal na 100g, a dzięki wysokiej zawartości białka, można się nią szybko nasycić.
Dynia sama w sobie jest bardzo niskokaloryczna. Zawiera ona zaledwie 26 kcal na 100g, a dzięki wysokiej zawartości białka, można się nią szybko nasycić. Jest więc idealnym składnikiem dla osób na diecie odchudzającej.
Jedzmy na zdrowie! pexels

Dynia - witaminy i wartości

Dynia jest nie tylko piękna i pyszna. Jest również bardzo zdrowa. Zawiera takie witaminy jak:

  • A
  • B1
  • B2
  • PP
  • E
  • C

Ponadto jest też źródłem żelaza, fosforu, magnezu, selenu, cynku, miedzi i manganu. Jeżeli spożywamy również pestki dyni, to dostarczamy organizmowi dodatkowo nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Gdyby tego było mało, dynia sama w sobie jest bardzo niskokaloryczna. Zawiera ona zaledwie 26 kcal na 100g, a dzięki wysokiej zawartości białka, można się nią szybko nasycić. Jest więc idealnym składnikiem dla osób na diecie odchudzającej.
Jedzmy na zdrowie!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dynia - wartości odżywcze. Oto, dlaczego warto jeść dynię. Na co pomaga dynia, wartości prozdrowotne - Dziennik Bałtycki

Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto