Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś tłusty czwartek. Jak się robi pączki? [zdjęcia]

Spoza miasta
Spoza miasta
Dziś tłusty czwartek, czyli całodniowe obżarstwo, najczęściej ...
Dziś tłusty czwartek, czyli całodniowe obżarstwo, najczęściej ... Łukasz Żołądź
Dziś tłusty czwartek, czyli całodniowe obżarstwo, najczęściej pączkami. A jak powstają te pyszności?

Przepisy na pączki i faworki

W środę, 15 lutego, w nocy odwiedziliśmy piekarnię, by prześledzić produkcyjną drogę pączka. Jak powstaje ten tradycyjny polski przysmak?

Najpierw przygotowuje się ciasto drożdżowe, takie, jak w większości przepisów na domowe pączki. Wszystkie składniki mieszane są w wielkim mikserze. Z powstałej w ten sposób masy powstanie 500 pączków. W piekarni B.A. Madej, którą odwiedziliśmy w trakcie przygotowywania do Tłustego Czwartku, w ciągu godziny powstaje 1000 pączków.

Z miksera ciasto wędruje na stół, gdzie "dojrzewa", a następnie do maszyny, która w kilka sekund dzieli je na niewielkie kuleczki. Te kuleczki wędrują w ręce piekarzy, którzy ręcznie wygładzają każdą z nich.

Co dalej? Zobaczcie na portalu MMKrakow.pl!

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć fotogalerię:

od 7 lat
Wideo

Burze nad całą Polską

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto