Przepisy na pączki i faworki
W środę, 15 lutego, w nocy odwiedziliśmy piekarnię, by prześledzić produkcyjną drogę pączka. Jak powstaje ten tradycyjny polski przysmak?
Najpierw przygotowuje się ciasto drożdżowe, takie, jak w większości przepisów na domowe pączki. Wszystkie składniki mieszane są w wielkim mikserze. Z powstałej w ten sposób masy powstanie 500 pączków. W piekarni B.A. Madej, którą odwiedziliśmy w trakcie przygotowywania do Tłustego Czwartku, w ciągu godziny powstaje 1000 pączków.
Z miksera ciasto wędruje na stół, gdzie "dojrzewa", a następnie do maszyny, która w kilka sekund dzieli je na niewielkie kuleczki. Te kuleczki wędrują w ręce piekarzy, którzy ręcznie wygładzają każdą z nich.
Co dalej? Zobaczcie na portalu MMKrakow.pl!
Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć fotogalerię:
Burze nad całą Polską
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?