Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Fasolka szparagowa - czy warto ją jeść? Jak wykorzystać to warzywo w kuchni? Sprawdź

MM
Jak przyrządzić fasolkę? Czy warto ją jeść? Sprawdźcie! >>>
Jak przyrządzić fasolkę? Czy warto ją jeść? Sprawdźcie! >>>123rf
Sezon na fasolkę szparagową już niebawem! To pyszne i bardzo wartościowe warzywo warto włączyć do swojej diety. Może być świetnym dodatkiem do obiadu lub głównym bohaterem posiłku! Sprawdźcie, jakie właściwości ma fasolka szparagowa i w jaki sposób można ją przyrządzić.

Spis treści

Fasolka szparagowa - co to za warzywo?

Fasolka szparagowa to warzywo, które wraz z nadejściem ciepłych dni coraz częściej pojawia się na naszych stołach. To gatunek roślin jednorocznych należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, jest w wielu odmianach uprawiana w różnych rejonach świata. W Polsce najczęściej można kupić zieloną lub żółtą fasolkę szparagową. Istnieje też odmiana fioletowa.

Każdy z nas przynajmniej raz w życiu spróbował fasolki szparagowej. Warto ją jeść! W dalszej części artykułu przeczytacie, dlaczego.

Właściwości fasolki szparagowej

W sezonie letnim fasolka szparagowa jest łatwo dostępna, nie tylko w dyskontach, ale też w warzywniakach i na bazarkach. Warto wiedzieć, że to warzywo jest idealne dla osób dbających o linię, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii. 100 gramów fasolki zawiera jedynie 37 kcal! Zawiera również węglowodany oraz błonnik niezbędny do prawidłowego trawienia.

Fasola szparagowa to również świetne źródło witamin. Zawiera sporo witaminy C, A oraz beta-karotenu. W tym warzywie znaleźć można również dużo związków mineralnych. Fasolka zawiera całkiem sporo potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Indeks glikemiczny fasolki szparagowej wynosi 15, co oznacza, że mogą ją spożywać diabetycy.

ZOBACZ TEŻ: Takie są właściwości odżywcze jabłek. Czy warto je jeść? Kto powinien je wykluczyć ze swojej diety?

Jak przyrządzić fasolkę szparagową?

Wbrew pozorom, warzywo to można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Spożywana jest zazwyczaj po obróbce termicznej. Polecamy między innymi:

  • Fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie i polaną bułką tartą podsmażoną na maśle,
  • Dodanie do ugotowanej fasolki ulubionych warzyw i dressingu i wykorzystanie jej jako składnika sałatki,
  • Wykorzystanie jej jako składnika zupy, na przykład jarzynowej lub minestrone,
  • Dodanie jej do warzyw stir-fry, czyli podsmażonych na dużym ogniu na chrupko,
  • Wykorzystanie jej jako składnika do sosów.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Fasolka szparagowa - czy warto ją jeść? Jak wykorzystać to warzywo w kuchni? Sprawdź - Dziennik Bałtycki

Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto