- W działalności muzeum była wprawdzie kilkudziesięcioletnia przerwa, jednak zarówno dla przedwojennych, jak i współczesnych gdańszczan jest to miejsce szczególne - zauważa dr Ewa Barylewska-Szymańska z Muzeum Historycznego Miasta Gdańska. - W ramach jubileuszu chcemy pokazać nie tylko wyjątkowość tej kamienicy, ale też przypomnieć postać Jana Uphagena. To dzięki jego niezwykłej wyobraźni obiekt ten zachował się dla przyszłych pokoleń.
Wolą zmarłego bezdzietnie w 1802 r. patrycjusza było, aby dom przy ul. Długiej 12 pozostał w rękach rodziny. Dlatego powołał fundację, która zawiadywała majątkiem aż do początków XX wieku. Wtedy to budynek przeszedł pod opiekę władz Gdańska, zaś 1 listopada 1911 r. otwarto w nim muzeum.
Smakowity początek
Obchody jubileuszu zainauguruje międzynarodowa konferencja "Historia naturalna jedzenia. Między antykiem a XIX wiekiem". Zaplanowano ją na czwartek i piątek, 3 i 4 listopada. W kolejnych tygodniach odbywać się będą m.in. koncerty, wystawy, sesje naukowe.
- Staraliśmy się, by program jubileuszu był zróżnicowany i każdy znalazł w nim coś dla siebie - zapewnia Ewa Szymańska. - Zależało nam na wyeksponowaniu wymiaru kulturalnego i naukowego rocznicy. Jest to, oczywiście, ukłon w stronę Jana Uphagena, który był nie tylko kupcem, ale też człowiekiem uczonym i wybitnym kolekcjonerem.
Pozostaną pamiątki
Muzealnicy nie kryją radości, że oprócz wspomnień pozostaną po jubileuszu również pamiątki. Pewne jest bowiem, że Dom Uphagena wzbogaci się o nowe elementy wyposażenia. Będą to m.in. meble ogrodowe zbliżone do tych, jakich używano około roku 1800, oraz studnia na podwórzu.
Wielkim wydarzeniem będzie bez wątpienia pojawienie się w salonie zrekonstruowanego świecznika. Jego oficjalną prezentację przewidziano na koniec stycznia 2012 r. W uroczystości mają wziąć udział konsulowie honorowi oraz przedstawiciele korpusu dyplomatycznego.
- Oryginalny świecznik Uphagen zamówił w Anglii, idąc za ówczesną modą - opowiada Ewa Szymańska. - Pod koniec XVIII wieku tego rodzaju sprzęt był w swojej klasie niczym mercedes - dodaje obrazowo.
Ostatnim akcentem jubileuszu ma być promocja książki zawierającej materiały z konferencji "Historia naturalna jedzenia". Zaplanowano ją na 31 października przyszłego roku.
Zobacz także: Setna rocznica muzeum w Domu Uphagena
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?