Gęsina i Święto Niepodległości w Trójmieście. Co na stole na 100 lecie niepodległości w Gdańsku, Gdyni i Sopocie? [przepisy]
Pierś gęsia na zimno
Składniki (na 4 porcje):
1 pierś gęsia
1/2 litra wytrawnego białego wina
1 litr wody
2 łyżki winnego octu białego
żelatyna, białko z jajka kurzego
sól, liść laurowy, ziele angielskie, imbir, tymianek, estragon
3 garście rukoli, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś (bez skóry) osolić, zalać 1/2 litra białego wina oraz litrem wody. Dodać przyprawy wedle uznania: sól, liść laurowy, ziele angielskie, imbir (najlepiej świeży korzeń), tymianek i estragon oraz dwie łyżki winnego octu. Gotować pod przykryciem do miękkości, przewracając od czasu do czasu. Gęś wyjąć. Wywar przecedzić, sklarować białkiem. Jeszcze raz przecedzić. Dodać żelatynę (w takiej ilości, ile potrzeba na otrzymany przez nas smak, czyli wywar) i zostawić na galaretkę. Ostudzoną pierś pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na talerze i wydawać z pokrojoną w drobną kostkę galaretą. Znakomicie smakuje z zimnym sosem musztardowym.